Eltűnt az egyik orosz elnökjelölt

Két napja nem találják Ivan Ribkin orosz politikust, akit szombaton jegyeztek be független jelöltként a márciusi oroszországi elnökválasztásra. Ribkin Putyin ellenfelei közé tartozik, kampányát a külföldön élő Borisz Berezovszkij médiamágnás finanszírozza.

Az orosz központi választási bizottság szombaton bejegyezte a Kremlt bíráló Ivan Ribkint független jelöltként a március közepi elnökválasztásra. A bizottság érvényesítette a Ribkin hívei által gyűjtött több mint kétmillió támogató aláírás túlnyomó részét, bár sok hamisat is talált, amiért feljelentést tett a főügyészségen. Így Ribkint a legfelsőbb bíróság még leveheti az elnökjelöltek listájáról.

A bejegyzéssel egy időben kiderült, hogy a liberális politikust két napja nem látták. Ribkin régóta politizál, az 1990-es évek elején került át a kommunisták soraiból Borisz Jelcin elnök reformerei közé, s lett a duma elnöke, majd rövid ideig a nemzetbiztonsági tanács titkára. De már évek óta a politika peremére szorult, s elnökjelöltként is statisztaszerepet játszik csupán.

Ugyanakkor Ribkin - a többi statisztával ellentétben - élesen bírálja Vlagyimir Putyin elnököt, aki a választás toronymagas favoritja. Ribkin tekintélyuralmi hajlamokkal vádolja Putyint, ostorozva annak kísérletét Csecsenföld erővel való pacifikálására. Ribkin kampányát Borisz Berezovszkij brit menedékjogot élvező orosz médiamágnás finanszírozza, aki Jelcin idején a Kreml belső köréhez tartozott, de Putyin hatalomra jutása után kegyvesztetté vált.

KAPCSOLÓDÓ CIKK