Gyalog járnak vasárnap az olaszok a szmog miatt

Gyalog járnak vasárnap az olasz nagyvárosok lakói, miután a súlyos légszennyezés miatt tilalmat hirdettek a magánjárművek forgalmára közel 100 településen. A Rómára, Milánóra, Firenzére és Veronára is kiterjedő tilalom 8 millió embert érint. Aki mégis autóba ül, annak 20 ezer forintnak megfelelő eurot kell fizetnie.

Közel nyolcmillió olasz kénytelen nélkülözni vasárnap autóját, vagy motorját, miután Rómában, Milánóban, Firenzében, Veronában, Padovában és közel száz más olasz városban teljes tilalmat vezettek be a szmog miatt a magánjárművek forgalmára. Olaszországban a téli-tavaszi hónapokban a mérgező légszennyezés miatt szinte állandóak a korlátozások. Rómában például szerdánként csak a páros, majd a páratlan járművek közlekedhetnek az úgynevezett belvárosi zöld övezetben.

A környezetszennyezési kérdésekről örök vita folyik a kormány és az önkormányzatok között. A központi hatalom általában - most is - értelmetlennek tartja a közlekedési korlátozásokat, míg a városi vezetések azt állítják: nincs más választásuk, a kabinet az utóbbi két évben semmit sem tett a városok levegőjének javítása érdekében. A tilalom elsősorban Lombardiában érvényes - reggel nyolctól este nyolcig -, de más olasz tartományokban is általános közlekedési tilalmat rendeltek el vasárnapra. A vasárnapi forgalomkorlátozás megszegőire - akárcsak a szmogszerdákon - Rómában közel 20 ezer forintnak megfelelő bírság vár.