Elfogyott az ENSZ élelem Észak-Koreában

Elfogytak az ENSZ észak-koreai élelmiszersegély-készletei. A világszervezet jelentése szerint a készlet pótlására legközelebb áprilisban lesz lehetőség. Az élelmiszersegélyt mostantól csak a leginkább rászorulók kapják. Az észak-koreai lakosság több mint egynegyede részesült eddig rendszeres élelmiszersegélyben, most azonban mindenféle támogatás nélkül kell túlélniük a telet.

Elfogytak az ENSZ élelmezési szervezetének, a Világélelmezési Programnak (WFP) készletei Észak-Koreában. Masood Hyder, az észak-koreai misszió vezetője elmondta, hogy a WFP "lassan a kondér alját kapargatja Észak-Koreában" ezért mostantól csak a leginkább rászoruló, körülbelül százezer személy: a várandós nők, és az árvaházak lakói kapnak majd élelmiszersegélyt.

Ez azt jelenti, hogy a lakosság közel egynegyede, akik lassan kilenc éve részesülnek állandó segélyezésben, mindenféle támogatás nélkül kell túlélje a telet. Hyder szerint a segély hiánya igen sok szenvedést okoz majd, és fokozza az észak-koreai lakosság alultápláltságát - tudósít a BBC News.

Hyder szerint több ok vezetett ahhoz, hogy az ENSZ azért nem tudta pótolni a segélyt. A világszervezet jelenleg komoly anyagi válsággal küzd. Ugyanakkor az Észak-Koreai nukleáris ambíciók nem teszik túl népszerűvé az országot azok számára, akik esetleg élelmiszersegélyt tudnának felajánlani az észak-koreaiaknak.

A WFP legközelebb áprilisban kap újabb szállítmányt, amelyből az észak-koreai lakosságot segítheti. Hyder szerint azonban az újabb készletek is csak júniusra lesznek elegendőek, ezért a nyáron újabb válság kitörésétől kell tartani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK