A havazás okoz gondot Török- és Görögországban

Erős havazások okoztak súlyos közlekedési nehézségeket Törökország és Görögország egyes részein. Csütörtök este több mint négy év óta először havazott Athén, a görög főváros központjában.

Az Akropoliszt a görög állami rádió beszámolója szerint mintegy két centiméteres hótakaró borította. Az erős havazás Görögország középső részének legtöbb térségében megbénította a forgalmat. Az utakon a gépkocsik csak hólánccal tudtak közlekedni. Autósok százai órákon át voltak kénytelenek kitartani a feltorlódott kocsisorokban.

A viharos szelek miatt leállítottak minden közlekedési összeköttetést a Pireuszi kikötő és az égei-tengeri szigetek között. A Dardanellák-szoros közelében összeütközött két teherszállító hajó csütörtökön, még mielőtt a heves hóvihar miatt a török hatóságok a Boszporusszal együtt lezárták a szorost a hajóforgalom előtt. A parti őrség illetékes szerint a baleset a rossz látási viszonyok miatt következett be. Az egyik teherhajó az ütközés következtében süllyedni kezdett.

Isztambul, a Boszporusz-parti nagyváros eddig egyedülálló elővigyázatossági intézkedésekkel készült fel a tél havazással és viharokkal járó beköszöntére. Az autóvezetőknek szigorúan megtiltották, hogy olyan téli felszerelések nélkül induljanak útnak, mint a hólánc, vagy a csomagtartóban elhelyezett vontatókötél. Az isztambuli iskolák mintegy kétmillió diákja - elővigyázatosságból - két nap szünetet kapott, miután az időjárás-előrejelző szolgálat a hét elején hóriadót hirdetett. Az állami szolgálatban lévők már délután hazamehettek munkahelyükről.

Az előrejelzések szerint a havazás egészen a hét végéig folytatódik a térségben.