Spanyolországba szállítanak egy, a guantánamói támaszponton fogva tartott férfit. A fogoly spanyol állampolgárságú. Országa azért kérte a kiadatását az Egyesült Államoktól, mert kiderült, hogy a férfi tagja volt egy spanyol al-Kaida sejtnek. Guantánamón hatszáz, az afganisztáni háborúban fogságba esett "ellenséges harcost" tartanak fogva, akik semmifajta jogszolgáltatásban sem részesülnek.

Spanyolországba szállítanak egy foglyot Guantánamóról. Abderrahman Ahmad átadásáról korábban egyezett meg Spanyolország és az Egyesült Államok. A spanyol állampolgárságú férfit hazájában azzal vádolja Baltazar Garzon legfőbb bíró, hogy három, szintén Guantánamón fogva tartott társával együtt tagja volt egy 2001-ben leleplezett spanyol al-Kaida sejtnek.

Ahmadért hét spanyol rendőr indult útnak, akik csütörtök éjjel szállítják a férfit Spanyolországba, ahol péntek este már Garzon bíró hallgatja ki őt. A spanyol kormány ugyanakkor bejelentette, hogy szeretné elérni a három másik Guantánamón fogva tartott spanyol állampolgár kiadatását. Colin Powell amerikai külügyminiszter még szerdán kijelentette, hogy Ahmad hazatelepítése egy fogolyátadási sorozat kezdete - tudósít a BBC News.

"Fontos volt, hogy fogva tartsuk ezt a személyt, és kikérdezzük arról, hogy mit tud a lehetséges terrorcselekményekről, illetve milyen cselekményekben volt személyesen érintette" - nyilatkozta Ahmadról Colin Powell a spanyol televíziónak. A külügyminiszter hozzátette, hogy Ahmad átadását a "jó spanyol-amerikai együttműködés" tette lehetővé.

Az Egyesült Államok körülbelül hatszáz embert tart fogva a Kuba szigetén található Guantánamo haditengerészeti bázison. A rabok többsége Afganisztánban esett fogságba, amikor a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után Amerika háborút indított az országot irányító tálib rezsim ellen.

Noha már sok nemzetközi szervezet, sőt amerikai katonák politikusok és jogászok is tiltakoztak már az ellen, hogy a bázison mindenféle jogszolgáltatás nélkül tartják fogva az embereket. A Fehér Ház szerint azonban a Guantánamón fogva tartottak "ellenséges harcosok", akiket nem illet meg a jogi védelem.