Egy évre eltilthatják a politikától Le Pent

A francia ügyészség rasszista gyűlöletkeltést célzó provokáció miatt felfüggesztett börtönt, pénzbüntetést és a politikai szerepvállalástól való egyéves eltiltást kért a radikális idegenellenes retorikájáról ismert Jean-Marie Le Penre. A politikus ellen egy tavaly a Le Monde hasábjain megjelent, a francia mozlim közösség ellen uszító cikke miatt indult eljárás.

Rasszista gyűlöletkeltést célzó provokáció miatt kéthavi felfüggesztett börtön, súlyos pénzbüntetés és a politikai szerepvállalástól való egyévi eltiltás kiszabását kérte az ügyészség Jean-Marie Le Penre a párizsi büntetőbíróság pénteki ülésén.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke ellen azért indult jogi felelősségre vonás, mert  tavaly április 19-én, a Le Monde hasábjain megjelent cikkében fenyegető lázálomként festette fel, hogy Franciaországot 25 millió muzulmán özönölheti el a jövőben, akik ki fogják ragadni az irányítást a hazaiak kezéből, és megalázó helyzetbe taszítják Franciaország őshonos lakosságát.

"Majd ha már nem ötmillió, hanem 25 millió muzulmán lesz nálunk, akkor ők fognak parancsolni, és a franciák a fal mellett fognak osonni, lesütött szemekkel" -  jósolta az idegengyűlölő FN-vezér. "Ha pedig nem így viselkednek, majd megkérdezik tőlük: Hogy képzeled, hogy így nézhetsz rám, verekedést akarsz? És nem lesz más választás, mint gyorsan eltűnni, különben kaphat egy nagy frászt az ember!" - írta cikkében Le Pen.

Az FN vezetője egyébként nem vett részt a pénteki tárgyaláson. Az ügyészség a muzulmánok elleni gyűlölet felkeltésére alkalmas okfejtés miatt kéthavi felfüggesztett elzárást, nyolcezer euró (mintegy kétmillió forint) pénzbüntetést és a választhatóság jogának egy évre szóló megvonását indítványozta. A védő szerint a szóban forgó állítások jogilag nem képeznek bűncselekményt, s ezért védence felmentését kérte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK