A vezér születésnapját ünneplik Észak-Koreában

Állami ünnepségeken köszöntötték 62. születésnapján Kim Dzsong-Il észak-koreai vezetőt. A vezért köszöntő dicshimnuszok szerint Kim "a XXI. század Napja". Nemzetközi szakértők szerint a "páratlanul nagyszerű ember" országa egyre inkább elszigetelődik.

Állami pompával és az ilyenkor szokásos dicshimnuszokkal ünneplik Észak-Koreában Kim Dzsong-Il 62. születésnapját. Az országban már egy hete folyamatos rendezvényekkel emlékeztették a lakosságot a jeles napra. A "Kedves Vezetőt" hétfőn este "nemzeti találkozón" köszöntötték a párt és az állam vezetői, valamint az országba akkreditált diplomaták - tudósít a BBC News.

"Kim Dzsong-Il nagyszerű vezetői képességeinek köszönhetően messze kimagaslik napjaink politikusai közül" - méltatta az ünnepségen a diktátort Jang Hjong-sop, az általa kinevezett alelnök. Hjong-sop szerint a vezető maga a "huszonegyedik század Napja, aki győzelemre viszi a függetlenség szent ügyét".

Észak-Korea az egyetlen állam, ahol a kommunista vezetőknek sikerült dinasztiát alapítaniuk. Kim Dzsong-Il az apja, Kim Ir Szen halála után került hatalomra 1994-ben. A "Kedves Vezető" elsődleges céljául tűzte ki, hogy országát atomhatalommá tegye, ám az ország gazdasága romokban hever, a lakosságot pedig az ENSZ akadozó élelmiszersegélyei tartják életben.

Forrás: EPA
Nukleáris ambíciók: műholdkép a jongbjoni atomlétesítményről

A "Kedves Vezető" országa, amelyet George Bush amerikai elnök több ízben is "latorállamnak", illetve a "gonosz tengelyéhez" tartozó hatalomnak minősített, egyre inkább elszigetelődik. Kim Szung-han, a dél-koreai külügyminisztérium vezető elemzője szerint a hét latorállam közül egyedül Észak-Korea maradt meg - írja a CNN.

"Irán elfogadta a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzéseit, Irakban tudjuk, mi a helyzet, Szíria egyre békülékenyebb, Szudán üzeneteket küld az al-Kaidával való együttműködéséről, Kubát akár el is felejthetjük, Líbiát pedig mostanában modellértékű megoldásként emlegetik" - állítja Kim Szung-han.

Észak-Koreának legközelebb február 25-én lesz alkalma arra, hogy javítson nemzetközi kapcsolatain. Pekingben ekkor folytatódnak a 2003 nyarán megkezdett hatoldalú tárgyalások, amelyek a koreai atomválságot hivatottak megoldani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK