Ötven ausztrál rendőr sebesült meg, amikor összecsapott egy fiatal fiú halála miatt feldühödött 100 fős bennszülött tömeggel. A Sydney egyik lepusztult városrészében kitört zavargások oka az volt, hogy a bennszülöttek úgy vélik, a 17 éves fiatalt az őt üldöző rendőrök kergették a halálba.

Ötven ausztrál rendőr sebesült meg, azokban a zavargásokban, amelyek Sydney, Redfern, zömében bennszülöttek lakta városrészében törtek ki egy bennszülött fiatal halála miatt. A felháborodott tömeg felgyújtott egy vasútállomást, és egy autót, valamint üvegekkel, féltéglákkal és molotov-koktélokkal dobálta meg a rendőröket.

A sérült rendőrök közül nyolcat kellett kórházba szállítani, főleg törött végtagokkal. A zavargások vasárnap estétől egészen hétfő reggelig tartottak, a hatóságok eddig négy embert tartóztattak le, de további őrizetbe vételek várhatók.

A rendbontást egy tizenéves bennszülött, Thomas Hickey halála okozta, akit egy kerítés nyársalt fel, amikor elesett biciklijével, miközben állítólag rendőrök üldözték. A rendőrség azonban tagadja az üldözést. Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke, Bob Carr vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A helyi közösség egyik vezetője szerint a rendőrök rendszeresen zaklatják a városrész egyik lepusztult lakótömbjében élőket. Lyle Muro szerint a helyi fiatalok többsége már kapott verést rendőröktől. A városrész hírhedt drogárusairól, ahol a nyílt utcán árulják a heroint - írja a BBC News Online.