Japánban újabb helyen tört ki a madárinfluenza-járvány, ez a második eset a szigetországban. Azt még nem tudni, hogy a kórokozó melyik fajtája okozta az egyik déli szigeten történt baromfipusztulást. Eközben Thaiföldön nyolc tartományban ütötte fel fejét ismételten a kórokozó, és egy eddig fertőzésmentes területen is megjelent. Az ENSZ szerint még hónapokig lehet számítani újabb megbetegedésekre.

Japán megerősítette, hogy immár a második alkalommal tört ki a madárinfluenza-járvány, ezúttal egyik déli szigetén. A szigetország mezőgazdasági minisztere közölte, hogy Kjusú szigetén egy farmon elpusztult csirkék halálát ez a kórokozó okozta, azt azonban még nem tudni, hogy a vírusnak melyik fajtája jelent itt meg.

A szigetország hatóságai azt tervezik, hogy fertőzésmentesnek nyilvánítják Japánt, ha csütörtökig nem regisztrálnak újabb megbetegedéseket a baromfiállományban. Japánban eddig a Kjusú szigeti eseten kívül egyszer ütötte fel a fejét a kór, Honshu, a fősziget déli csücskében egy farmon.

Thaiföldön újult erővel támad a kór

Eközben Thaiföldön nyolc olyan tartományban jelent meg ismételten a vírus, ahol korábban nagy mennyiségű fertőzésgyanús állatot pusztítottak el - ezekben a tartományokban ezúttal a harci kakasok betegedtek meg. Az országban emellett egy olyan tartományban is megjelent a kórokozó, amely eddig fertőzésmentes volt.

Thaiföldön már abban reménykedtek, hogy az elrendelt tömeges vágásokkal sikerült megakadályozni a járvány továbbterjedését. Az ENSZ Élelmiszeripari- és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint azonban a thaiföldi remények túl koraiak voltak, és még várhatóan hónapokig lehet számítani újabb kitörésekre - jelentette a BBC News.

Összesen húsz emberáldozat

Thaiföldön 6, Vietnamban pedig 14 ember vesztette életét a szárnyasok között terjedő betegség következtében. Utóbbi ország hétfőn újabb fertőzött emberről számolt be. Más országokból azonban még nem jelentettek emberi megbetegedéseket, jóllehet a vírus számos dél-ázsiai országban megjelent.

Az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy ha a vírus keveredik egy emberi influenzavírussal, és egy emberek között is terjedni képes változat alakul ki, elkerülhetetlen lesz egy világméretű járvány kialakulása.