Korlátozott tűzszünetet hirdetett az ETA, baszk szeparatista terrorszervezet. A csoport a sajtóhoz olyan videofelvételt juttatott el, amelyen tagjai kijelentik, hogy ezentúl nem támadnak katalán érdekeltségeket. Az ETA azt állítja, hogy szeretné javítani a baszk-katalán kapcsolatokat, ezért veszi le célpontlistájáról Katalóniát. A spanyol kormány mindaddig visszautasítja a tárgyalást az ETA-val, amíg a terrorszervezet nem teszi le a fegyvert.

Korlátozott fegyverszünetet hirdetett az ETA baszk szeparatista szervezet. A terrorcsoport egy videokazettát juttatott el a baszk rádiónak és televíziónak, amelyen két fehér maszkot viselő ETA-tag kijelenti, hogy a szervezet nem hajt végre több fegyveres akciót Katalóniában. A szervezet azért hirdeti meg a tűzszünetet, hogy "a szolidaritás, és a be nem avatkozás segítségével közelebb hozza egymáshoz a baszk és a katalán embereket".

Katalóniában az ETA a nyolcvanas évek óta folyamatosan támadta a spanyol és francia érdekeltségeket. Azonban az utóbbi időben az ETA igyekszik felvenni a kapcsolatot a Katalónia elszakadásáért küzdő politikai erőkkel. Erre utalhat a videón elhangzó "forradalmi üdvözletünket küldjük a katalán szeparatistáknak" - mondat is - írja a BBC News.

A Katalónia békés elszakadásáért küzdő Katalóniai Republikánus Baloldali Párt vezetője, Lluis Carod-Rovira egy hónappal ezelőtt titokban találkozott Franciaországban az ETA embereivel.  Amikor az ügy kiderült, Carod-Rovira kénytelen volt lemondani a katalán tartományi kormányzatban betöltött pozíciójáról.

Katalán ellenzékiek a közelgő választásokra utalva kijelentették, hogy a mostani ETA üzenet szintén "nem maradhat következmények nélkül Katalónia parlamentjében" - írja a CNN.

Az ETA üzenete heves tiltakozást váltott ki a spanyol politikusokból. Jose Maria Anzar spanyol miniszterelnök, aki1995-ben túlélte az ETA ellene irányuló merényletét elutasította a szervezet fegyverszüneti ajánlatát. A miniszterelnök kijelentette, hogy addig nem tárgyalnak az ETA-val, amíg az le nem tette a fegyvert és terrorizmussal gyanúsítható tagjai ellen nem folyik ügyészi vizsgálat.

Angel Acebes belügyminiszter kijelentette, hogy az üzenet ellenére nem változtatnak a szervezettel szemben eddig követett stratégiájukon. "Továbbra is üldözzük a terrorszervezet tagjait" - jelentette ki a miniszter.