Az al-Kaida robbanthatott a hillai bázisnál

Vélhetően nem irakiak, hanem az Al-kaida robbantott az irakban állomásozó magyar egységnek is otthont adó hillai tábornál szerdán. Csütörtök délelőtt már folytatták mindennapi tevékenységüket a magyar szállítóegység tagjai. Szerdán elemezték a történteket, és este még rendbe rakták a körleteket, melyeket a szerdai öngyilkos merénylet okozta detonáció rongált meg. Sramkó Mátyás parancsnok szerint mindenki teszi a dolgát.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium
A megrongált magyar körlet

Vélhetően nem iraki lázadók, hanem az al-Kaida robbantott szerdán a magyar szállítóegységnek is otthont adó hillai tábornál. Ivancsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának rendkívüli ülésén elmondta: minden jel arra mutat, hogy a merényletet külföldiek hajtották végre. Erre utal az, hogy a robbantás előtt nem figyelmeztették a helyieket - ezt az iraki lázadók rendszerint megteszik. Ugyanakkor a robbantók felderítője, aki a tábor környékén lakó irakiakkal szóba elegyedett, egyiptomi vagy jordán akcentussal beszélt.

Iváncsik Imre kijelentette, a merénylet nem a magyar katonák ellen irányult. Az államtitkár ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy hasonló támadások a jövőben is előfordulnak. Ennek ellenére a magyar katonák mindaddig Irakban maradnak, amíg el tudják látni feladatukat - írja az MTI.

Kielégítő annak a magyar katonának az állapota, akit a szerdai hillai merénylet után szállítottak a bagdadi amerikai kórházba egyik társával - mondta el az [origo]-nak Sramkó Mátyás alezredes, az Irakban szolgáló magyar szállítókontingens parancsnoka. A katona társát még aznap kiengedték, őt várhatóan még három napig ápolják.

Az alezredes szerint a katonákkal együtt még szerdán elemezték a történteket, és levonták a tapasztalatokat, és mindenki továbbra is teszi a dolgát úgy, mint előtte. Sramkó Mátyás elmondta, hogy a detonáció által megrongált magyar körleteket még szerda este rendbe tették, kitakarították, már csak az ablakok beüvegezése maradt hátra, ami nem az ő feladatuk.

A parancsnok az [origo] kérdésére közölte, a merénylet idején a csapat egy része a táboron kívül volt, ahol feladatát végezte, és épségben visszatértek a bázisra. Csütörtökön szintén folytatták tevékenységüket, már délelőtt elindult egy egység. Az alezredes konkrétumokat nem szeretett volna elárulni arról, hogy pontosan mit és hova szállítanak a magyarok, csak annyit mondott el, hogy a szokásos ellátó, szállítási feladatokat látják el. Mint közölte, mindenki teszi a dolgát, ahogy eddig is.

Arra a kérdésre, hogy a merénylet idején éppen hol tartózkodott, Sramkó Mátyás elmondta, az épületben volt, ahol a detonáció hallatán azonnal hozzálátott az ilyen esetben szokásos parancsnoki teendők végrehajtásához, mint például az egészségügyi ellátás megszervezése vagy az állomány számbavétele.

Szerdán két robbanóanyaggal megrakott teherautót robbantottak fel öngyilkos merénylők a Hillában magyarok körleteinek is helyt adó lengyel parancsnokságú nemzetközi katonai bázis bejáratánál. A merényletben számos külföldi katona mellett 38 magyar is megsérült. A két súlyosabb magyar sérültet kórházba kellett szállítani, egyiküket azonban már kiengedték. A többiek kisebb nagyobb karcolásokat szenvedtek a detonáció miatt berobbanó ablakok üvegcserepeitől.

KAPCSOLÓDÓ CIKK