Belgrád szerint Koszovóban etnikai tisztogatás zajlik

Belgrád szerint etnikai tisztogatás folyik Koszovóban a tartományi ENSZ-misszió (UNMIK) és a nemzetközi békefenntartó erő (KFOR) szeme láttára és oltalma alatt. E súlyos vádat hétfőn fogalmazta meg a szerb törvényhozás ülésén Dragan Marsicanin parlamenti elnök, aki ideiglenesen ellátja a köztársasági elnöki teendőket is.

A törvényhozás hétfői ülése egyperces néma csönddel kezdődött a múlt héten Koszovóban meggyilkolt két szerb fiatal és a Koszovóban folyó "esztelen terror" áldozatainak emlékére. Marsicanin a parlamenti pulpitusról éles szavakkal elítélte a bűncselekményt és semmittevéssel vádolta az UNMIK-et és a KFOR-t.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Koszovóban az UNMIK és a KFOR jelenlétében - ha ugyan nem az oltalmukkal - folyik az etnikai tisztogatás - mondta Marsicanin, aki szerint a parlamenti megemlékezés egyben tiltakozás amiatt, hogy a nemzetközi közösség felelőtlenül szemet huny a koszovói erőszak felett.

A Pristinától délre lévő Lipljan városánál a múlt héten csütörtökön ismeretlen tettesek lelőttek két szerb fiatalt. A 36 éves férfi és 24 éves nő gépkocsin utazott, amikor ismeretlen tettesek a lipljani tűzoltóság épülete mögül tüzet nyitottak rájuk. Goran Svilanovic szerbia-montenegrói külügyminiszter hétfőn tiltakozó levelet juttatott el az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben közli, hogy a múlt heti kettős gyilkosság "tragikus bizonyítéka annak, hogy a BT eddigi követelései és elítélő nyilatkozatai sem állították meg a terrort".

Svilanovic határozott és konkrét lépéseket követelt az erőszak megfékezésére, mert - szerinte - ellenkező esetben a soknemzetiségű Európa térképét hamarosan etnikailag tiszta Koszovó fogja csúfítani. Hétfőn az Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége előtt közel száz koszovoi szerb menekült tiltakozott a lipljani kettős gyilkosság miatt. A tüntetést szervező bizottság felszólította a menekülteket, hogy ezentúl minden nap jelenjenek meg a külképviseletnél, tiltakozzanak a gyilkosságok és szerbek ellen elkövetett, felderítetlen bűncselekmények miatt.

Lipljannál 1999 júliusában 14 szerbet gyilkoltak meg, s mindeddig nem derült fény a tettesek kilétére. A városban és környékén 22 szerbet gyilkoltak meg 1999 júniusa óta, amikor ENSZ-protektorátus lett a dél-szerbiai tartomány. A legutóbbi kettős gyilkosság indítékai ismeretlenek, feltűnő azonban, hogy a mészárlás alig néhány nappal Javier Solanának, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének keddi pristinai látogatása előtt történt.

Solana tavaly június 5-én járt utoljára Koszovóban, s egy nappal előtte a Pristina mellett Obilic településen ismeretlen tettesek kiirtották egy szerb család három idősödő tagját, majd felgyújtották a házat. Solana előtt két-három hónappal járt Koszovóban Kofi Annan ENSZ-főtitkár, s közvetlenül megérkezése előtt feltehetően albán szélsőségesek levegőbe röpítettek két szerb ortodox templomot.