Egészségügyi okok miatt lemond tisztségéről Richard George May bíró, a Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök ellen a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) folyó per három tagú bírói tanácsának elnöke - jelentette be vasárnap Theodor Meron, az NT elnöke.

A Milosevic-pert vaskézzel irányító May bíró váratlan távozása azt a kockázatot rejti magában, hogy további késedelmet szenved a bírósági tárgyalás, amelyet eddig is komolyan hátráltatott a vádlott, Slobodan Milosevic rossz egészségi állapota.

Meron közölte, hogy May levélben tájékoztatta elhatározásáról, miszerint egészségügyi okok miatt 2004. május 31-i hatállyal távozik a Nemzetközi Törvényszék bírói karából. Meron már továbbította a levelet Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak, akinek így hamarosan meg kell neveznie May utódját. A 65 éves brit állampolgár May betegségének jellegéről nem tudni semmit.

A Milosevic-perben, a kezdet, 2002. február 12-e óta elnöklő bíró levelében annyit közölt, hogy nemrégiben betegedett meg, és betegsége egyre nehezebbé teszi feladatainak ellátását. Törékeny egészségi állapotára egészen a közelmúltig nem utalt semmi, bár az utolsó három tárgyaláson már nem vett részt személyesen.

A Milosevic-per most jutott el félideig: az ügyész kedden és szerdán fejezi be a vádak ismertetését. May bíró távozása nem okoz késedelmet ebben a szakaszban, ugyanis a másik két bíró - a jamaicai Patrick Robinson és a dél-koreai O-gon Kwon - jelenléte elégséges a tárgyalás megtartásához. A vádak ismertetése után három hónapos szünet következik, ennyi időt kapott az önmaga védelmét ellátó Slobodan Milosevic a védekezésre való felkészülésre.

A Nemzetközi Törvényszék alapszabályának értelmében a lemondott bíró helyére ki lehet nevezni új bírót, akinek azonban az ügy minden részletében el kell mélyednie. Jelen esetben két év alatt elhangzott tanúvallomásokon és dokumentumok százain kellene átrágnia magát az új bírónak, és megfigyelők szerint nehéznek bizonyulhat olyan szakembert találni, aki képes a Nemzetközi Törvényszék legjelentősebb és egyben legbonyolultabb perében átvenni az irányítást, különös tekintettel az idő rövidségére.

A vádlottnak, azaz Milosevicnek is bele kell egyeznie, hogy folytassák a pert ilyen körülmények között is. Ha ezt megtagadná, az NT bírái figyelmen kívül hagyhatnák ellenkezését, de dönthetnek új eljárás megindítása mellett is. Még ha a két éve tartó per folytatása mellett is döntenek, az ítélethozatal így is elhúzódhat 2006-ig. Milosevicet a törvényszék háborús és emberiesség elleni bűnökkel, illetve népirtással vádolja az 1991-95-ös horvátországi, az 1992-95-ös boszniai háborúval és az 1998-99-es koszovói konfliktussal kapcsolatban. A hágai testület a három ügyet összevontan tárgyalja.

A pert a vádlott rossz egészségi állapota miatt már több mint tucatnyi alkalommal kellett megszakítani.