Levehették a golyóálló mellényt az iraki magyar katonák

Enyhítettek a biztonsági intézkedéseken az iraki Hillában, ahol a magyar alakulat is tartózkodik. A tábor területén jelenleg nem kötelező viselni a golyóálló mellényt, illetve a rohamsisakot, viszont a fegyvereket mindenki magánál tartja, még akkor is, ha csak zuhanyozni vagy ebédelni indulnak.

Visszatért alakulatához a kórházból az a magyar százados, aki a nyakán és az arcán sérült meg az iraki Hillában történt merényletben - közölte Kuti Ferenc, a magyar szállító kontingens sajtótisztje vasárnap.

 

Az iraki Hillában tartózkodó többnemzetiségű hadosztály táborát február 18-án hajnalban érte terrortámadás, a merényletben tíz magyar katona sérült meg, közülük ketten súlyosan. A magyar zászlóalj épületeinek ablakai kitörtek, és a szétrepülő üvegszilánkok okozták a katonák sérülését. A súlyos sérülteket kórházba vitték, akik közül kettőt már korábban visszaengedtek az alakulathoz.

 

A százados, aki az alakulat mozgáskoordinációs központjának parancsnoka, a nyakán 10 centiméteres, míg a bal arcán egy három-négy centis sérülést szenvedett, amelyeket össze kellett varrni. A varratokat a hét közepén veszik ki - mondta Kuti. Hozzátette: a százados már telefonon beszélt a családjával is.

 

Kuti Ferenc elmondta, hogy a százados három hónappal hosszabbította meg szolgálatát, és a történtek ellenére sem döntött úgy, hogy ezen változatni szeretne. A katonák közül senki sem gondolja úgy, hogy abba kellene hagynia a szolgálatot, mindenki folytatni szeretné a munkáját.

 

Kuti Ferenc beszámolt arról is, hogy az alakulatnál jó és kiegyensúlyozott a hangulat, és enyhítettek a biztonsági intézkedéseken. A tábor területén jelenleg nem kötelező viselni a golyóálló mellényt, illetve a rohamsisakot, viszont a fegyvereket mindenki magánál tartja, még akkor is, ha csak zuhanyozni vagy ebédelni indulnak. A detonáció miatt betört ablakokat pozdorjalapokkal és fekete műanyag zsákokkal vonták be ideiglenesen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK