Vlagyimis Putyin orosz elnök a televízióban, élő adásban jelentette be, hogy leváltja a miniszterelnököt és vele együtt az egész orosz kormányt. Mihail Kaszjanov miniszterelnök helyére - ideiglenesen - jelenlegi helyettesét nevezte ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök élő televíziós adásban jelentette be, hogy menesztette az orosz kormányt és a kormányfőt. Mihail Kaszjanov helyére - átmeneti jelleggel - az eddigi miniszterelnök-helyettest, Viktor Hrisztyenkót nevezte ki - jelentette a BBC News Online.

A március 14-i orosz elnökválasztást alig hetekkel megelőző meglepetésszerű intézkedés okai egyelőre ismeretlenek, ám Kaszjanov távozása már hónapok óta a levegőben lógott, jóllehet megfigyelők ezt a minden bizonnyal Putyin sikerét hozó elnökválasztás utánra várták.

Putyin szerint a döntéssel nem a kormány teljesítményét akarta minősíteni, "amely egészében véve kielégítő volt", hanem "azzal a kívánságommal kapcsolatos, hogy kinyilvánítsam álláspontomat, az ország 2004 március 14-e utáni sorsáról" - közölte. Az elnök az orosz alkotmány 117-es paragrafusára hivatkozott, mint a döntést lehetővé tevő jogszabályra. A bejelentést követően az orosz értéktőzsde öt százalékot esett.

"Egyszerűen ki nem állhatja Kaszjanovot"

Az orosz Politikai Módszertani Központ egyik munkatársa szerint "Putyin egyszerűen ki nem állhatja Kaszjanovot... Egy csomó nézetletérés van közöttük például gazdaságpolitikai kérdésekben, mint az adókkal kapcsolatos ügyek, jelzálogtervek és a többi" - idézte a BBC Igor Bunint. Az elemző szerint a szavazók pozitívan reagálnak Putyin lépésére, mellyel azt üzeni, hogy az utolsó kapcsolatot is felszámolja, amely a Jelcin-érához köti az orosz kormányzatot. "Ha népszerűsége most 80 százalékon áll ennek az intézkedésnek köszönhetően 85 százalékra ugrik" - állítja Bunin.

Kaszjanov a Jelcin-éra utolsó jelentős politikusa volt, aki meg tudta őrizni vezető kormányzati tisztségét - írja a CNN. Csak az ő menesztésére - alkotmányos okokból - nem kerülhetett volna sor, ezért rúgta ki vele együtt az egész kormányt is Putyin. A kormánytagok közül így várhatóan többeket újra kineveznek majd.

A BBC szerint Kaszjanov inkább Putyin elődjéhez Borisz Jelcinhez és köreihez állt közelebb, és a Jelcin elnöksége alatti privatizáció során hatalmas gazdagságra szert tevő oligarchákkal tartott fenn kapcsolatokat, akiket azonban Putyin - elnökké választása óta - igyekezett kiszorítani a hatalomból.

Kaszjanov az 1980-as években a Goszplan állami tervezőirodában dolgozott, majd a Szovjetunió 1991-és összeomlása után egyre magasabb gazdasági és pénzügyi posztokat kapott. 1996-ban pénzügyminiszter-helyettesként egyezségre jutott a szovjet időkből megörökölt adósságok visszafizetéséről, és két évvel később a kulcsfigurája lett az államadóságok nem fizetése miatt kialakult rubel-válság rendezésének - írja a CNN.

Borisz Jelcin elnöksége alatt, 1999-ben lett pénzügyminiszter, Jelcin lemondása után, az elnökséget átvevő Putyin első miniszterelnök-helyettesnek nevezte ki, majd Putyin 2000-es elnöké választását követően őt tette meg miniszterelnöknek.