Kétszázkilencvenhárom napig tartó meghallgatások után szerdán Hágában váratlan módon fejeződött be Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő perének első szakasza a nemzetközi törvényszék előtt, miután az ügyész lemondott az utolsó két nap tanúiról a vádlott egészségi állapota miatt. A nemzetközi törvényszék közleménye lezártnak nyilvánította a vád dossziéját.

Carla del Ponténak, a nemzetközi törvényszék főügyészének az elmúlt két napban kellett volna nyilvános vádbeszédét megtartani. Már ezt a dátumot is kétszeres halasztás után tűzték ki, Milosevic megromlott egészségi állapota miatt. Mint az ügyész szóvivője közölte, nem akarták, hogy ez a "különleges helyzet" késleltesse a pert. A bírák is elfogadták a nap folyamán az ügyész kérését. Slobodan Milosevic perének tárgyalása 2002. február 12 óta folyik.

A volt jugoszláv államfő ellen 60 rendbeli emberiesség elleni bűntettek és háborús bűnök miatt indítottak eljárást az 1991-95-ös horvátországi, az 1992-95-ös boszniai és az 1998-99-es koszovói háborúban viselt felelősségéért. A boszniai háború kapcsán népirtással is vádolják.

A tárgyalás során közel 300 tanú vallomását hallgatták meg - aki között voltak az egykori elnök korabeli társai, politikusok, a háborús bűncselekmények áldozatai. Közülük többen tanúsították, hogy Milosevic tartotta kezében a horvátországi szerbek vezéreit is, sőt 1993-ig a boszniai szerbek két vezéralakját, a mindmáig szökésben levő Radovan Karadzicot és Ratko Mladic tábornokot, a boszniai szerb hadsereg főparancsnokát is.

Vasárnap megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott Richard May, a Milosevic fölött ítélkező bíróság brit elnöke, ami a közel egy éve folyó tárgyalás beláthatatlan elhúzódásának kilátását keltette.