"Üzleti" ajánlattal állt elő az észak-koreai atomválság megoldására Dél-Korea. A Pekingben szerdán újrakezdődött hatoldalú tárgyalásokon Dél-Korea egy háromlépcsős megoldási javaslatot tett, amelyek lényege az, hogy a környező államok és Amerika kompenzációt adnának Észak-Koreának atomprogramja teljes leállításáért.

Kárpótolnák atomprogramja feladásáért Észak-Koreát. A szerdán újrakezdett pekingi hatoldalú tárgyalásokon Dél-Korea háromlépcsős javaslattal állt elő, amely ráveheti a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot (KNDK) arra, hogy véglegesen leállítsa atomprogramját.

A dél-koreai javaslat három lépésre bontja a válság megoldását: az első lépésben Észak-Korea jelzi azt, hogy kész megsemmisíteni atomprogramját, erre az USA biztonsági garanciát ad Észak-Koreának. A második lépcsőben a KNDK leállítja atomprogramját. Amint ez bizonyíthatóan megtörtént, az ország energiát kap az Egyesült Államoktól és a környező országoktól. A harmadik lépésben következik minden, még fennmaradó vitás kérdés megoldása.

A hatoldalú tárgyalások első fordulóját 2003 augusztusában tartották Pekingben. Mivel Kína továbbra is magára vállalta a közvetítő szerepet az észak-koreai atomválságban, a tárgyaló felek ismét Pekingben gyűltek össsze. A tárgyalásokon Észak- és Dél-Korea, Amerika, Oroszország és Japán, valamint a házigazda Kína képviselői vesznek részt. A tárgyalások az eredeti tervek szerint pénteken fejeződnek be.

Forrás: [origo]
A pekingi hatok

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea hogyan reagáltak a dél-koreai javaslatra. A KNDK delegációját vezető Kim Kije Gvan külügyminiszter-helyettes a tárgyalások kezdetén kijelentette, hogy nyitottak a megoldási javaslatokra, de tartják magukat kormányuk álláspontjához.

Szintén a találkozó megnyitásakor az Egyesült Államok delegációját vezető James Kelly felszólította Észak-Koreát atomprogramja "bizonyíthatóan teljes és visszafordíthatatlan megsemmisítésére".

Ugyanakkor komoly eredményként értékelhető, hogy a hatoldalú tárgyalások szünetében egyeztetésre került sor a KNDK és az USA küldöttsége között. Hónapok óta ez volt az első diplomáciai kapcsolatfelvétel a két ország között.