Borisz Trajkovszki energikus, ambíciózus politikus volt, aki nemcsak Macedónia, hanem a Nyugat-Balkán és egész Európa érdekében fejtette ki tevékenységét - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. A repülőgép-szerencsétlenség következtében elhunyt macedón elnök halála különösen nagy veszteség a térség számára, hiszen Borisz Trajkovszki aktív résztvevője volt a közép-európai elnökök rendszeres évi konferenciájának - tette hozzá.

 

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön táviratban nyilvánította ki részvétét a macedón vezetésnek Borisz Trajkovszki államfő halálával kapcsolatban - tudatta a kormányszóvivői iroda közleményben. "Macedónia és a nemzetközi közösség egy tapasztalt, kiváló vezetői képességekkel rendelkező, az európai értékek iránt elkötelezett és nagyra becsült politikust veszített el. Aktív munkájának is köszönhető, hogy Macedónia, megteremtve a belső biztonság feltételeit, immár egyértelműen az euroatlanti integráció útjára lépett" - írta a kormányfő a macedón miniszterelnöknek címzett táviratában.

 

"Borisz Trajkovszki, akit személyesen is megismerhettem, a magyar-macedón kapcsolatok fejlesztésének elkötelezett híve volt. Személyében nemcsak kollégát, de barátot is gyászolunk" - teszi hozzá a magyar kormányfő. "Engedje meg, hogy a magam és kormányom nevében őszinte részvétemet nyilvánítsam ki a macedón vezetésnek, a macedón népnek és az elhunyt hozzátartozóinak" - olvasható a táviratban.