A szövetségesek titkosszolgálatai lehallgatták az iraki fegyverzetellenőrök, köztük a vezető Hans Blix telefonjait amikor tömegpusztító fegyvereket kerestek Irakban, valamint kémkedtek az ENSZ főtitkár, Kofi Annan után is - derült ki hírszerzési forrásokból. Az így szerzett információkat az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és szövetségesei megosztották egymás között.

Az ABC ausztrál rádió helyi hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte pénteken, hogy az amerikai-brit szövetségesek lehallgatták és átiratban rögzítették Hans Blix, az iraki fegyverzetellenőrök vezetőjének mobiltelefonon folytatott beszélgetéseit. Azokról a beszélgetésekről van szó, amelyeket Blix tavaly Irakban a háborút megelőző időszakban folytatott. Andrew Fowler, az ABC oknyomozó riportere elmondta: ahányszor Blix Irakba utazott, mobiltelefonját lehallgatták, a beszélgetéseket rögzítették, majd az erről készült átiratokat az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland rendelkezésére bocsátották. A titkosszolgálati kapcsolataira hivatkozó újságíró nem közölte, hogy ki hallgatta le Blix telefonját.

Steve Ingram, a biztonsági és titkosszolgálatokat felügyelő ausztrál igazságügyi minisztérium szóvivője nem volt hajlandó érdemben reagálni a rádió állításaira arra hivatkozva, hogy nem szokták kommentálni a hírszerzéssel kapcsolatos ügyeket. Az újabb lehallgatási ügy egy nappal azután pattant ki, hogy Clare Short volt brit nemzetközi fejlesztési miniszter Londonban a BBC-nek azt állította: a brit titkosszolgálatok lehallgatták Kofi Annan ENSZ-főtitkár beszélgetéseit az iraki háború diplomáciai előkészítésének időszakában.

Ausztrália az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közeli szövetségese, és a három ország megosztotta egymással hírszerzési értesüléseit az iraki háború előkészítésekor. Ausztrália csapatokkal is részt vett az amerikai vezetésű háborúban. Hans Blix és csapata nem bukkant jelentősebb mennyiségű fegyverre Irakban a háborút megelőző kutatás során. A svéd diplomata, aki 2000 januárja és 2003 júniusa között vezette az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságát (UNMOVIC), úgy véli, hogy Iraknak már nem voltak tömegpusztító fegyverei a háború megindításakor, és a szövetséges hatalmak annak idején eltúlozták az általuk gyűjtött hírszerzési adatok jelentőségét.

Blix elődjét is lehallgatták

Az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek korábbi vezetője, Richard Butler, pénteken azt mondta, hogy legalább négy ország, köztük Franciaország is lehallgatta beszélgetéseit abban az időben, amikor kényes tárgyalásokat folytatott Irak leszerelése érdekében. Reagálva Clare Short egykori brit nemzetközi fejlesztési miniszter előző napi kijelentésére - amely szerint brit ügynökök lehallgatták hivatalában Kofi Annan ENSZ-főtitkárt -, Butler kijelentette, bizonyos abban, hogy az ő beszélgetéseit is lehallgatták az ENSZ-ben.

"Természetesen, engem is lehallgattak, ennek tökéletesen tudatában voltam" - jelentette ki az ABC ausztrál rádiónak az ENSZ iraki fegyverzetellenőreit 1998-ig vezető Butler. Elmondta: ő onnan tudott a dologról, hogy a lehallgatást végzők megmutattak neki más személyekről készített felvételeket, hogy ezzel segítsék őt az iraki leszerelés ügyében. "Engem érintő felvételeket azonban sohasem mutattak" - mondta Butler, hozzátéve az amerikaiak, a franciák, a britek és az oroszok is lehallgatták őt. "Ezt más forrásokból tudtam, s teljesen meg voltam győződve arról, a Biztonsági Tanács legalább négy tagja kémkedik utánam" - mondta.

Butler állításaihoz John Howard ausztrál miniszterelnök semmit sem volt hajlandó hozzáfűzni, azzal érvelve, hogy politikája értelmében sosem erősít meg vagy cáfol titkosszolgálatokra vonatkozó értesüléseket.

Fred Eckhard ENSZ-szóvivő csütörtökön törvénytelennek nevezte Kofi Annan ENSZ-főtitkár irodájának lehallgatását, s azt mondta: Annan azt szeretné, hogy vessenek véget ennek a gyakorlatnak, "ha valóban létezik", mivel az ehhez hasonló tevékenység aláásná a tisztességes és bizalmon alapuló diplomáciai kapcsolatokat.