Elmarasztalták a bolgár kormányt két roma haláláért

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság precedensértékű ítéletet hozott két bolgár roma ügyében: a bíróság elmarasztalta a bolgár államot halálukért, és azért, mert a hatóságok elmulasztották az ügy kivizsgálását. A testület megállapította azt is, hogy a bolgár hatóságok nem tettek meg mindent annak kiderítésére, hogy a rasszizmus szerepet játszott-e a romák erőszakos halálában.

1996 júliusában egy bolgár rendőrségi vezető két, a hadsereg büntetőszázadából megszökött roma férfit agyonlőtt az Észak-nyugat bulgáriai Lesura faluban. A romákra egy négy főből álló különítmény talált rá, és a menekülni próbáló fegyvertelen embereket a parancsnok agyonlőtte. A fegyverhasználat körülményeit törvényesnek találták a hatóságok.

A bolgár Helsinki Bizottság és az Emberi Jogi Projekt, valamint az Európai Roma Jogok Központja beadvánnyal fordult az ügy kapcsán a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Ebben azzal érveltek, hogy a két férfi halálát az a szabályozás és gyakorlat okozta, amely lehetővé tette a fegyverhasználatot indokolatlan esetekben is. A jelenlegi bolgár szabályozás ugyanis akár kisebb vétségeket elkövetők letartóztatásakor is engedélyezi a fegyverhasználatot. Emellett kifogásolták azt is, hogy a bolgár hatóságok nem vizsgálták ki alaposan a haláleseteket.

Az ügy precedensértékű abból a szempontból, hogy a strasbourgi bíróság - most először - elmarasztalt egy kormányt azért, mert nem vizsgálták ki, hogy a cselekménynek lehetett-e rasszista alapja. Az ítélet indoklása szerint "erőszakos incidensek, és különösen állami ügynökök által okozott halálesetekben a hivataloknak külön felelősségük, hogy mindent megtegyenek annak feltárására: rasszista motivációk vagy előítéletek szerepet játszottak-e az ügyben. Az igazságszolgáltatási gyakorlattal kapcsolatos közbizalom fenntartása megkívánja, hogy az államok ilyen ügyek kivizsgálásakor különbséget tegyenek a szükségtelen fegyverhasználat és a rasszista gyilkosság között mind a szabályozásban, mind a gyakorlatban". 

A bíróság azt is kijelentette, hogy azokban az esetekben, ahol a hatóságok nem végzik el a feltűnően szükséges vizsgálatokat, és nem veszik figyelembe a lehetséges diszkrimináció bizonyítékait, a bizonyítási teher a kormányokra hárítható.

Roma Sajtóközpont