A nemzetközi közösség több tagja is lemondásra szólította fel Haiti elnökét. Franciaország nemzeti egységkormányt javasolt az országnak, Aristide elnök nélkül. Az elnök ragaszkodik ahhoz, hogy mandátuma 2006-ig tart. Az Aristide lemondását követelő ellenzéki fegyveresek főereje már hatvan kilométerre megközelítette az ország fővárosát, Port-au-Prince-t. Eközben Bush elnök arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem fogadja be a menedéket kereső haitiakat.

Lemondásra szólította fel a nemzetközi közösség több tagja Jean Bertrand Aristidet, Haiti elnökét. Franciaország olyan nemzeti egységkormányra tett javaslatot, amely egyaránt magába foglalná a jelenlegi kormányzat és az ellenzéki erők politikusait, azonban Aristide nem kapna szerepet az új vezetésben.

Villepin francia külügyminiszter pénteken Párizsban fogadta a haiti kormány küldöttségét. A tárgyalásokon a külügyminiszter világossá tette, hogy Haitin csak akkor lehet nyugalom, ha Aristide lemond. "A miniszter kijelentette, hogy Aristide elnököt súlyos felelősség terheli a kialakult helyzet miatt, és ezért le kellene vonnia a megfelelő következtetéseket" - ismertette a francia álláspontot a külügyminisztérium szóvivője a találkozó után.

Aristide ugyan ragaszkodik ahhoz, hogy mandátuma lejártáig, 2006-ig hatalmon marad, azonban eddigi fő támogatója, az Egyesült Államok is kihátrálni látszik mögüle. "Attól függetlenül, hogy képes-e tovább kormányozni, meg kell vizsgálnia azt, hogy mit diktál a haiti emberek érdeke" - jelentette ki Aristide helyzetéről Colin Powell, az USA külügyminisztere.

Az Aristide elnök lemondását követelő ellenzékiek fő ereje péntekre hatvan kilométerre megközelítette a fővárost, Port-au-Prince-t. Az Aristide-hoz hű rendőrség menekül a felkelők elől, akik így birtokba vehették az ország harmadik legnagyobb városát, Cayest is - tudósít a BBC News.

A térség országait tömörítő CarCom, a Karibi Közösség nemzetközi békefenntartók bevonulását sürgetik Haitira. A lassan a főváros környékén zajló fegyveres összetűzések egyre többe embert kényszerítenek arra, hogy elhagyják lakóhelyüket. A Haitivel szomszédos Dominikai Köztársaság már korábban is jelezte, hogy egyedül nem tud megbirkózni a menekültáradat okozta problémákkal.

Az USA parti őrsége pénteken azt jelentette, hogy különböző hajókkal eddig összesen több mint ötszáz menekült indult el az Egyesült Államok partjai felé. Ugyanakkor George Bush elnök arra figyelmeztetett, hogy Amerika hazatoloncolja a menedéket kereső haitiakat.