Meghosszabbították a Pekingi hatoldalú tárgyalásokat, ugyanis a felek eddig nem találtak megoldást a koreai atomválság megoldására. A házigazda Kína nem akarja anélkül hazaengedni a találkozó résztvevőit, hogy legalább egy következő tárgyalási fordulóról ne szülessen megállapodás.

Meghosszabbították a pekingi hatoldalú tárgyalásokat. A házigazda Kína bejelentette, hogy az eredetileg tervezett pénteki zárás helyett vasárnapig tart a koreai atomválság megoldására összehívott találkozó.

Egyelőre nem tudni, hogy Észak-Korea ajánlatát arra, hogy megfelelő biztonsági garanciák és kompenzáció esetén hajlandó felfüggeszteni nukleáris tevékenységét.  Vang Jí kínai főtárgyaló szerint a "felek közti szakadékok egyre keskenyebbé válnak".

Japán és az Egyesült Államok pénteken már visszautasítottak egy Kínai javaslatot ugyanis az nem tartalmazta az észak-koreai atomprogram "teljes és visszafordíthatatlan leszerelését" - tudósít a BBC News.

Észak-Korea egyébként elsősorban azt nehezményezi, hogy az USA csak az után hajlandó tárgyalni, miután Észak-Korea már teljesen leszerelte atomprogramját. Észak-Korea a tárgyalásokon nagyobb rugalmasságot követel az Egyesült Államoktól.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a tárgyalások kapcsán megelégedésének adott hangot. Powell szerint "ígéretes viszony van kialakulóban a tárgyalásoknak köszönhetően, amely remélhetően a megfelelő irányba mozdul majd".

Kína ragaszkodik ahhoz, hogy a felek legalább egy olyan egyezményt írjanak alá, amely biztosítja azt, hogy a tárgyalásoknak következő fordulója is lesz. Ugyanakkor Kína sürgette azt, hogy a hatoldalú konferencia résztvevői alacsonyabb szinten tartsanak folyamatos kapcsolatot.