Megtalálták Borisz Trajkovszki macedón elnök csütörtökön lezuhant repülőgépének roncsait Bosznia déli részének egy elaknásított övezetében - közölték bosnyák hivatalos források. A mentőalakulatok, ahogy arra számítani lehetett, nem találtak túlélőket.

Elérték a mentők Borisz Trajkovszki macedón elnök csütörtökön lezuhant repülőgépének roncsait, és nem találtak egyetlen túlélőt sem - mondta el a mentésben részt vevő bosnyák aknaszedő alakulat egyik helyszínen tartózkodó tagja. "Biztos, hogy nincsenek túlélők" - közölte péntek déltájt a név nélkül nyilatkozó férfi. 

A 47 éves elnököt és kíséretét szállító kisrepülő csütörtök reggel sűrű ködbe kerülve zuhant le Bosznia déli, hegyvidéki határszakaszán, amelyet erősen elaknásítottak még az 1992-95 közötti boszniai háborúban. A Szkopjéból Mostarba tartó gép fedélzetén kilenc ember tartózkodott. A macedón kormány egyelőre eltűntként tartja nyilván az államfőt és kíséretét, de egybehangzó értékelések szerint feltehetően senki nem élte túl a katasztrófát.

A kutatásban részt vevő egyik repülőgép péntek reggel fedezte fel a roncsot, több mint 24 órával azután, hogy a turbólégcsavaros gép lezuhant - közölte a mentésben résztvevő NATO vezette békefenntartó erők egyik szóvivője. A térségbe aknaszedő szakértők indultak, hogy a mentők elérhessék a roncsot, amelyre Hodovo falu közelében, Szarajevótól mintegy 80 kilométerre délre bukkantak rá.

A boszniai rendőrség még csütörtökön napközben nagy zűrzavart keltett, mert előbb bejelentette, hogy a Ljubinje és Stolac közötti térségben megtalálták a lezuhant gépet és a kilenc holttestet, majd délután visszavonta közlését. Szarajevó ezután azzal vádolta a NATO boszniai békefenntartó erejét (SFOR), hogy tőle származik a téves információ.