Megtalálták Borisz Trajkovszki macedón elnök holttestét pénteken a politikus Boszniában lezuhant különrepülőgépének roncsai között. A szkopjei kormány arról biztosította a Nyugatot, hogy a tragédia nem ingatja meg a balkáni ország helyzetét.

A mentésben részt vevő boszniai alakulatok koordinátora Mirsad Teskeredzic elmondta: az egység kilenc holttestet talált a roncsok között, azaz az utasok közül senki se élte túl a katasztrófát. A gép a lezuhanás után kigyulladhatott, Teskeredzic szerint ugyanis a holttesteken égési sérülések látszottak.

Forrás: MTI
A mecadón elnök gépe csütörtökön zuhant le

Rokszanda Krsztevszka macedón államügyész-helyettes az A1 macedón tévécsatornának elmondta: a mentőalakulatok megtalálták a gép feketedobozát is, amely repülés közben a gép műszaki adatait, illetve a pilóták és a légiirányítók beszélgetéseit rögzíti. Ez fontos segítség lehet a katasztrófa egyelőre ismeretlen okának felderítésében.

A 47 éves elnököt és kíséretét szállító kisrepülőgép csütörtök reggel sűrű ködbe kerülve zuhant le Bosznia déli, hegyvidéki határszakaszán, amelyet erősen elaknásítottak még az 1992-95 közötti boszniai háborúban. A kutatásban részt vevő egyik helikopter péntek reggel fedezte fel a roncsot, több mint 24 órával azután, hogy a kétmotoros, turbólégcsavaros gép lezuhant Szarajevótól mintegy 80 kilométerre délre. A térségbe ezt követően aknaszedő szakértők indultak, hogy a mentők elérhessék a roncsot.

A tragédia után Macedóniában 3 napra nemzeti gyászt hirdettek. Ennek jegyében félárbocra eresztették a nemzeti lobogót, a tévéállomások nem sugároznak szórakoztató programokat. Gyászolók Trajkovszki hivatala elé virágokat vittek és gyertyákat gyújtottak.

A macedón sajtó Trajkovszkinak az európai integráció melletti elkötezettségét méltatta, s nem rejtette véka alá felháborodását a különgép műszaki állapota miatt: az Utrinski Vesnik című lap szerint a 24 éve üzembe helyezett gép motorjait már ki kellett volna cserélni, s a közelmúltban több műszaki probléma is jelentkezett.

Branko Crvenkovszki macedón miniszterelnök pénteken Szkopjéban arról biztosította Javier Solanát, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét: a tragédia nem ingatja meg a kétmilliós balkáni ország belpolitikai helyzetét, a macedón intézményrendszer működik és Szkopje folytatja eddigi politikáját. Solana pedig további uniós támogatást ígért Macedóniának. Crvenkovszki szavait nyugati diplomaták is alátámasztották, mondván: a macedóniai helyzet szilárd.

Pedig az ország 2001-ben még a polgárháború szélén táncolt az albán kisebbségnek bővebb jogokat követelő albán gerillák lázadása miatt. A válságot nyugati közvetítéssel, Trajkovszki jelentős szerepvállalásával kidolgozott békemegállapodás zárta le, s az elnök elősegítette országa közeledését az Európai Unióhoz is. Macedónia uniós felvételi kérelmét Crvenkovszki éppen csütörtökön nyújtotta volna át Dublinban az ír EU-elnökségnek, de ezt az elnök halála miatt későbbre halasztották.

Trajkovszki halála után ideiglenesen Ljupcso Jordanovszki macedón parlamenti elnök látja el az államfői teendőket. A macedón alkotmány értelmében az új államfőt legkésőbb 40 napon belül meg kell választani. Ezért az idén esedékes elnökválasztást a tervezettnél minden bizonnyal előbb rendezik meg, egyes értékelések szerint talán áprilisban.