A legnagyobb hollywoodi ünnep idén újra régi pompájában ragyog: helyreállították a nézői tribünöket a Hollywood Boulevard vörös szőnyeggel borított szakaszán, a show-ra közel 3000 hírességet várnak. Magyar vonatkozása is van az Oscarért folyó versenynek: Cserhalmi György a főszereplője Ondrej Trojan cseh rendező Zelary című alkotásának, amely bekerült az öt legjobb idegen nyelvű film közé.

Egy évvel azután, hogy az iraki háború keltette félelmek miatt erősen tompítottak a díjátadás fényén, a legnagyobb hollywoodi ünnep vasárnap újra régi pompájában ragyog: hároméves kihagyás után visszatér Billy Crystal, aki sziporkázó humora miatt a közönség és a kritikusok kedvenc ceremóniamestere. Helyreállították a nézői tribünöket a Hollywood Boulevard vörös szőnyeggel borított szakaszán, és ismét itt lesz a komikus színész, Joan Rivers, hasonlóan csípős nyelvű lányával, Melissával, hogy az érkező sztárok legnevesebb divatdiktátorok kreálta ruhakölteményeit kiveséző kommentárjaival szórakoztassa a közönséget. A Hollywood szívében álló Kodak színházban csütörtök óta folynak a próbák, a show-ra közel 3000 hírességet várnak, akiknek biztonságára rohamrendőrök és mesterlövészek vigyáznak majd.

Mégsem lesz minden a régi: a filmünnepet egy hónappal előbbre hozták, ráadásul a hagyományokkal szakítva az "élő" tévéadás most először öt másodperces késéssel közvetíti a színpadon történteket, így próbálva meg kivédeni a filmcsillagok száján netán kicsúszó trágárságot vagy a Janet Jackson kebelmutogatásához hasonló botrányos jeleneteket. A producerek fogadkoztak, hogy a csúszást nem fogják cenzúraként használni. Szakértők legalább egy vagy két politikai kirohanásra számítanak, különösen a kormányzattal szemben álló nézeteiket olyan szenvedélyesen vállaló színészektől, mint a legjobb mellékszereplőre jelölt Alec Baldwin és Tim Robbins, vagy Robbins neje, Susan Sarandon és az iraki háborút hevesen ellenző Sean Penn, aki a Titokzatos folyóban játszott férfi főszerepért esélyes arra, hogy színpadra szólítsák.

Az amerikai filmakadémia és a 76. díjkiosztó gálát közvetítő ABC tévétársaság egyaránt az új-zélandi rendező, Peter Jackson világszerte kasszasiker mozijának, A Gyűrűk Ura-trilógia befejező, 11 kategóriában jelölt részének elsöprő sikerére számít - beleértve Jackson legjobb rendezőnek járó díját is. A második legtöbb, tíz jelölést a Kapitány és katona - A világ túlsó oldalán című film kapta. A díjátadás történetében eddig a legtöbb elismerést, 11 kategóriában aratott győzelmet a Titanic söpörte be 1998-ban. A szakmában szilárdan tartja magát, hogy a legjobb női főszereplő csak a dél-afrikai Charlize Theron (Szörnyeteg), a legjobb férfi főszereplő pedig Sean Penn lehet. A mellékszereplők közül már hetek óta Tim Robbins (Titokzatos folyó) és Reneé Zellweger a favorit.

Idén ismét van magyar vonatkozása az Oscarért folyó versenynek: Cserhalmi György a férfi főszereplője Ondrej Trojan cseh rendező Zelary című alkotásának, amely bekerült az öt legjobb idegen nyelvű film közé.