Blair is volt már hajléktalan

Ha csak egy éjszakára is, de Tony Blair brit miniszterelnök is belekóstolt már a hajléktalanságba. Minderről a kormányfő felesége, Cherie Blair mesélt még a múlt héten, egy a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tartott fogadáson, amelyet a hajléktalanokat segítő Centrepoint jótékonysági szervezet javára rendeztek.

A brit kormányfő több mint három évtizeddel ezelőtt belekóstolt a hajléktalanok életébe is, igaz, csak egy éjszakára - írta Sunday Mirror, amelynek hírét a miniszterelnöki hivatal is megerősítette. A lap beszámolója szerint az akkor szüleivel Skóciában élő Tony Blair a középiskola befejezése és oxfordi jogi tanulmányainak megkezdése közötti "vándorévben", 1971-ben - amikor éppen rocksztár-ambícióit igyekezett érvényesíteni - úgy utazott Edinburgh-ból Londonba, hogy nem volt hol laknia. Érkezése éjszakáján ezért az észak-londoni Euston metró- és vasútállomás mellett, egy padon aludt. Mindezt a lap szerint felesége, Cherie Blair mesélte el még a múlt héten, a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban tartott fogadáson, amelyet a hajléktalanokat segítő Centrepoint jótékonysági szervezet javára rendeztek.

A hivatal szóvivője nyilatkozatban erősítette meg a Sunday Mirror hírét, mondván: a (későbbi) miniszterelnök iskolái befejezése után Londonba utazott, és egy éjszakát egy köztéri padon töltött, mielőtt talált magának "valamilyen szállást".

A sztori éppen azon a hétvégén került nyilvánosságra, amikor a brit főváros kormányzati és szórakoztató negyedében, a Westminster kerületben a helyi tanács komoly felháborodással kísért rendőrségi  próbaakciót kezdett a városrész több száz hajléktalan koldusának elriasztására. A westminsteri elöljáróság több tucatnyi kéregetőt gyűjtött be, akiket azzal fenyegetett meg, hogy közrend elleni vétség címén eljárást indít ellenük, ha visszatérnek az utcára. A hajléktalanszállásokat működtető, Crisis nevű londoni szervezet az utcán tengődők bűnözővé minősítésének nevezte a tanácsi fellépést.