Gyerekeket adnak el nagyobb segélyért Nagy-Britanniában

Súlyos büntetések kiszabásával akar fellépni a brit kormány a gyermekkereskedelem új formájával szemben. Feltételezések szerint ugyanis más országból származó gyerekeket adnak el Nagy-Britanniában azért, hogy a - magukat a megvásárolt gyerek szüleinek kiadó - felnőttek könnyebben jussanak menedékjoghoz, vagy nagyobb segélyt kapjanak.

A brit kormány intézkedéscsomagot jelent be hétfőn, amellyel a gyermekkereskedelem új formája ellen akar fellépni. Beverley Hughes brit belügyminiszter a Guardian című lapnak azt mondta: a modernkori rabszolgaság ezen "aljas" formájának lényege, hogy a felnőttek menedékjogot vagy nagyobb összegű segélyt kapjanak.

A miniszternő elmondta, egyelőre nem tudják, hogy mennyire általános jelenségről van szó, tudomásuk van ugyanakkor több konkrét esetről is. Hughes elmondása szerint "ügynökök" gyerekeket hoznak be Nagy-Britanniába, majd átadják őket olyan felnőtteknek, akik nyilvánvalóan nem a szüleik.

A kormány feltételezései szerint a felnőttek arra használják a gyerekeket, hogy könnyebben menedékjogot kapjanak a brit hatóságoktól, vagy pedig arra, hogy nagyobb összegű jóléti juttatásban részesüljenek. Felmerült annak gyanúja is, hogy egyes gyerekeket körbeadnak a felnőttek, hogy minél többen kihasználják őket.

Arról Hughes egyelőre nem beszélt, hogy vélhetően honnan hozzák be a gyerekeket. Megjegyezte ugyanakkor, hogy tavaly jelentősen megnőtt a Kelet-Afrikából érkezett menedékkérők száma, és ez összefüggésben lehet a gyermekkereskedelem új formájával is.

A kormány elképzelései szerint akár 14 éves börtönbüntetést is kaphatna az, aki részt vesz a gyerekkereskedelemben. Ez azt jelentené, hogy súlyosabb büntetés járna ezért, mint a protituáltakkal vagy az emberi szervekkel való kereskedelemért. Egyúttal feláll egy miniszteri csoport is, benne a brit legfőbb ügyésszel, amelynek feladata szintén az újfajta gyerekkereskedelem visszaszorítása lesz.