A héten utak és határátkelőhelyek blokádját ígérte a szlovákiai Roma Parlament. A szervezet ugyanakkor felszólította a cigányokat, hogy ne folytatódjanak a múlt heti törvényellenes boltrabló akciók. A szlovákiai romák a szociális juttatások jelentős csökkentése miatt támadtak több kelet-szlovákiai élelmiszerüzletre.

A szlovákiai Roma Parlament törvényes, de ígéreteik szerint kemény eszközökkel küzd tovább a szociális juttatások jelentős csökkentése ellen. A Roma Parlament felszólította a cigányokat, hogy hagyjanak fel a törvénysértő akciókkal, helyettük törvényes tiltakozási formákat szerveznek. Terveik szerint több utat lezárnak a közeljövőben Kassa, Pozsony és Besztercebánya térségében. Ezzel az eddig csak Kassától keletre fekvő területeket érintő megmozdulások kiterjednének az ország többi felére is. A Roma Parlament határátkelőhelyek lezárását is tervezi. Ugyanakkor petícióval fordulnak a parlamenthez, hogy vonják vissza a megszorító intézkedéseket.

Miután a szlovák parlament múlt héten átlagosan 50 százalékkal csökkentette több segély és juttatás mértékét, Szlovákia keleti felében a romák lázongani kezdtek. Több településen élelmiszerboltokat raboltak ki, és összecsaptak a rendőrség és a katonaság kivezényelt egységeivel. A legsúlyosabb helyzet Tőketerebesen alakult ki, ahol egy szupermarket ellen induló 400 fős csoportot a karhatalom szabályos csatában szorított vissza a város széli cigánytelepre. Utoljára pénteken támadtak meg boltokat Kelet-Szlovákiában.

A Roma Parlament képviselőit a hétvégén fogadta a szlovák köztársasági elnök, Rudolf Schuster is. Ő a romák kérései közül a hadsereg és rendőrség visszavonásáról szólót méltányolta. Felszólította a belügyminisztert, hogy hívják vissza a rendfenntartó erőket, melyek jelentős létszámban járőrőznek a térségben. Hivatalos választ még nem kapott az államfő, de a kormánypárti házelnök jelezte, hogy a lakosság biztonsága érdekében nem szabad még visszahívni a katonákat és a rendőri osztagokat.

A Roma Parlament azt is követeli, hogy engedjék szabadon a megmozdulások idején letartóztatottakat. Arra kérték az államfőt, hogy adjon elnöki kegyelmet nekik, de Schuster erre nem volt hajlandó, írja az Új Szó című szlovákiai magyar lap.