Belgrád nem érti, miért engedték el az albán gerillát

Szerbia-Montenegró hivatalos magyarázatot kér arra, hogy miért engedték szabadon a magyar hatóságok a népirtással és terrorizmussal vádolt szerbia-montenegrói Agim Ceku albán gerillavezért. Az ORFK szerint a férfi érvényes horvát útlevéllel utazott, ezért nem is biztos, hogy a szerbek által körözött személyről van szó - írja a Magyar Hírlap.

Bekérette a szerbia-montenegrói külügyminisztérium Pandur József magyar nagykövetet, akitől arra várnak magyarázatot, hogy miért engedték szabadon a magyar hatóságok Agim Cekut, a Koszovói védelmi Hadtest népirtással és terrorizmussal vádolt vezetőjét. Belgrád azt sérelmezi, hogy a férfi elfogásáról nem is értesítették országuk budapesti nagykövetségét, pedig az ő körözésük alapján fogták el Cekut - írja a Magyar Hírlap.

Az albán gerillavezér elfogása miatt Bajram Rexepi koszovói miniszterelnök tiltakozott, szabadon engedése miatt viszont Belgrád fejezte ki elégedetlenségét.

A lapot az UNMIK pristinai központjában arról tájékoztatták, hogy a szervezet vezetője, Harri Holkeri személyesen járt közben Kovács Lászlónál Ceku ügyében. A magyar külügy, arra hivatkozva, hogy ez rendőrségi ügy, nem kommentálta az eseményeket. Az ORFK szóvivője viszont nem tud koszovi közbenjárásról, sőt az sem biztos, hogy a férfi valóban a szerbia-montenegrói állampolgárságú Agim Ceku volt, mivel horvát útlevelet mutatott fel, amit a horvát nagykövetség is igazolt - írja a Magyar Hírlap.

KAPCSOLÓDÓ CIKK