Ismertették a vádiratot a Dutroux-perben

A vádirat ismertetésével és két vádlott ügyvédjének előzetes állásfoglalásával telt a Dutroux-per keddi napja Belgiumban. A bíróság 494 tanút hallgat meg következő hetekben.

Az "évszázad perében" Dutroux-t és három segítőtársát - köztük feleségét - hat belga lány 1995-96-os elrablásával, fogva tartásával, megerőszakolásával és közülük négynek megölésével vádolják. Az államügyész által ismertetett vádirat 56 oldalon foglalja össze, a nyomozás eredményei szerint miként történtek az események, s milyen szerepet játszott ezekben a négy vádlott, köztük Marc Dutroux. A vádirat felolvasása három órán át tartott.

Ezt követően Dutroux védője leszögezte: védence nem egy "magányos ragadozó", s a nyomozók számos fontos szálat - a megrendelők, a kliensek, egyszóval a Dutroux-val a védelem szerint kapcsolatban álló pedofil-hálózat feltérképezését - egyszerűen nem vittek végig. Egyben leszögezte: Dutroux védelme nem egyszerű feladat, az ártatlanság vélelme ebben az ügyben már nem érvényesül, hiszen védence az egész világ szemében szörnyeteg, gyilkos. "Akkor hát legalább derüljön ki végre a teljes igazság" - fordult a hallgatósághoz az ügyvéd.

A vádbeszédre még egy védő reagált, Michel Nihoul nevében. A gyanú szerint a belga üzletember személye jelentené az összekötő kapcsot a belgiumi "felső tízezer", a Dutroux által kiszolgált állítólagos pedofil hálózat felé. Az ügyészség nem ezzel vádolja, hanem azzal, hogy Dutroux "bandájának" tagjaként köze volt a lányok elrablásához, fogva tartásához. Az ügyvéd védence nevében visszautasított minden vádat, s közölte: Nihoul ugyan valóban ismerte Dutroux-t, s néhányszor találkozott vele, de semmilyen bűncselekményt nem követett el.

A keddi tárgyalási napon bejelentették, hogy a következő hetekben összesen 494 tanút fognak meghallgatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK