Ukrajnának nem kell az Ukrajna cirkáló

Az ukrán védelmi minisztérium eldöntötte: nem kell az ukrán hadiflottának az Ukrajna nevű cirkáló, amelyet még a szovjet időkben (1984-ben) kezdtek el építeni, és még nincs teljesen készen. Ukrajna 1998-ban már eladott egy félig kész repülőgép-anyahajót, az úszó támaszpontot egy kínai magáncég vette meg.

Alekszandr Olejnyik, az ukrán védelmi miniszter első helyettese szerint a cirkáló harcászati-műszaki jellemzői és fegyverzete alapján már nem illik bele az ukrán haditengerészeti erők állományába. A cirkáló az úgynevezett 1164-es projekthez tartozik, amelynek keretében a Szovjetunió repülőgép-hordozó hajók elleni harcra alkalmas hadihajókat gyártott. Ez az egyetlen ilyen jellegű cirkáló Ukrajna tulajdonában.

A Szovjetunió felbomlása után e hadihajó előbb az orosz haditengerészeti erőkhöz került, de azok 1993-ban átadták Ukrajnának. Akkor 75 százalékos volt a készenléte, jelenleg 96 százalékos. Építése becslések szerint eddig csaknem 500 millió dollárnak megfelelő összegbe került.

Az ukrán haditengerészet, illetve a védelmi minisztérium sokáig töprengett, hogy mi legyen a Szovjetuniótól, illetve Oroszországtól örökölt cirkálóval. Jevhen Marcsuk védelmi miniszter januárban megígérte Leonyid Kucsma államfőnek, hogy március elejéig meghozzák a döntést, és ez most meg is született.

Azt az összeget, amelyet az állami költségvetésben a cirkáló továbbépítésére szántak, részben már arra fogják felhasználni, hogy felkészítsék a hadihajót az eladásra. Nem közölték, hogy vannak-e már vevőjelöltek.

1998-ban Kínának sikerült eladni a félkész Varjag repülőgép-hordozót, mindössze húszmillió dollárért, ami egy ilyen kategóriájú hajóért igen csekély összegnek számít. Egy kínai magáncég vette meg, hogy átalakítsa szórakoztató komplexummá.