Irak: már több mint 180 áldozat

Az eddig példa nélküli iraki merényletsorozat során több mint száznyolcvanra növekedett a halálos áldozatok száma. Egyedül Kerbalában legalább száztizenkét halálos áldozatot tartanak nyilván, Bagdadban több mint hetven ember öltek meg öngyilkos merénylők. A sérültek száma meghaladja az ötszázötvenet.

Reggel majdnem egy időben több robbanás rázta meg Kerbelában és Bagdadban a síiták szent helyeit. Az ásúra-ünnepen a síiták legszentebb ünnepén meggyilkolt szentjük, Moha-med unokájára, Husszein imámra emlékeznek, akit Kerbelában öltek meg a szunniták 680-ban.

A merényletek az iraki átmeneti kormány felállítását követő napon világszerte felháborodást váltottak ki. Az iraki kormányzótanács gyáva tettnek nevezte a vérengzést.

A fővárosban az al-Kadamíja mecsetnél történt robbanást a rendőrség szerint négy öngyilkos merénylő, a fő- és a mellékkapuknál rövid időközönként hozta testén működésbe a robbanótöltetet.

Ugyanebben az időben a közép-iraki Kerbelát robbanássorozat rázta meg. Az ott tartózkodó egymillió zarándok Huszein imámra, Mohamed próféta unokájára emlékeztek. Az azonnal elrendelt nyomozás első eredménye azt állapította meg, hogy Kerbelában kilenc öngyilkos merénylő robbantotta fel magát - nyilatkozta a nyomozás vezetője Ahmed al-Hillali.

A merényletek kapcsán Irakban mindenki az amerikaiakat hibáztatja, amiért nem képesek fenntartani a közbiztonságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK