Nem nyugszik a helyzet Haitin

Guy Philippe, a haiti felkelők vezére egyelőre nem hajlandó letenni a fegyvert, mert a szigetországban még mindig tartják magukat a vasárnap lemondott elnök, Jean-Bertrand Aristide hívei.

Port-au-Prince Pétionville nevű elővárosában kedden rendezett nagygyűlésén leszögezte: dacolva a nemzetközi nyomásgyakorlással, követőivel együtt továbbra is fegyverben marad, mert a haiti nép még védelemre szorul. Egyben felszólította az Aristide-barát elemeket, hogy oszlassák fel alakulataikat, és térjenek vissza otthonukba.

Guy Philippe nem sokkal korábban Haiti katonai vezetőjének nyilvánította magát. Hívei és a rendőrség főtisztjeinek társaságában tartott sajtóértekezletén közölte azt is, hogy nem táplál politikai ambíciókat. Az elnök a törvényes elnök, és ezért követjük utasításait - utalalt Boniface Alexandre főbíróra, aki Aristide távozása óta az ország ideiglenes vezetője.

A lázadóvezér közölte azt is, hogy hamarosan tárgyalásokat kezd az elnökséggel erőinek lefegyverzéséről, de cserébe biztosítékokat kér arra, hogy hatóságok képesek legyenek garantálni Haiti biztonságát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK