Megmotozzák a síita zarándokokat Bagdadban

Több ezer síita özönlött szerdán Musza al-Kázim imám bagdadi mauzóleumához. A síremléknél kedden hetven embert öltek meg az öngyilkos merénylők által felrobbantott pokolgépek, ezért mostanra megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Síiták ezrei zarándokoltak el szerdán Musza al-Kázim imám bagdadi mauzóleumához. A zarándokokat, akik Ali asz-Szisztáni nagyajatollah és Moktada asz-Szadr radikális vezető képeivel érkeztek, megerősített biztonsági intézkedések közepette engedték csak a mecsethez. A szentélyhez vezető utakat a mauzóleum őrei lezárták, és mindenkit alaposan megmotoznak. Magába a síremlékbe a zarándokokat sem engedték be, akik így a mecset terén, valamint a környező utcákban végezték az önostorozó rítust és az ásúraimádságot.
   
Az iráni belügyi hatóságok szerdán felszólították síita vallású állampolgáraikat, hogy állítsák le iraki zarándokútjaikat. A bagdadi és a kerbelai merényletekben újabb hírek szerint mintegy harminc iráni vesztette életét, és hetvennél többen sérültek meg.
   
Ali Aszgar Ahmadi iráni biztonsági ügyekért felelős belügyminiszter-helyettes megígérte, hogy a jövőben hivatalos szervezésű konvojokat indítanak az iraki síita szent városokba a zarándokok részére. Teherán negyven mentőautót indított Irakba, hogy hazaszállítsák a holttesteket és a sérülteket - közölte a miniszterhelyettes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK