Elfogták az al-Kaida egyik vezetőjét

Jemeni biztonsági erők elfogták az al-Kaida terrorszervezet egyik helyi vezetőjét - közölte csütörtökön a BBC News. Az akció során több olyan terroristát is elfogtak, akik az 1980-as években Oszama bin Laden harcostársai voltak.

Jemeni biztonsági erők letartóztatták az al-Kaida terrorszervezet egyik helyi vezetőjét szerdán - közölte a BBC News. Oszama bin Laden terrorszervezetének helyi vezetőjét egy rajtaütés során fogták el az ország déli részén. A feltételezések szerint ő tervelte ki a Cole amerikai hadihajó elleni, 17 amerikai katona életét követelő robbantásos támadás miatt fogságban tartott terroristák szökését.

Abdul Rauf Nasszibot közel egy tucat társával együtt fogták el - írja a brit lap. Az akcióban részt vevő katonák olyan, elsősorban jemeni, egyiptomi és szaúdi terroristák után kutattak a térségben, akik az 1980-as években Oszama bin Laden oldalán harcoltak.

A jemeni biztonsági erők novemberben már kézre kerítették bin Laden terrorszervezetének egyik jelentős vezetőjét, Mohamed Hamdi al-Ahdalt, aki az egyik legkeresettebb al-Kaida-terrorista volt. A feltételezések szerint Nasszib az ő egyik közeli embere volt.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) korábban megpróbált már végezni Nasszibbal. A CIA tavaly év végén indított célzott támadását Ali Káed Szunjan al-Harszi, az al-Kaida volt jemeni operatív főnöke ellen. A távirányítású repülőgéppel végrehajtott akcióban Al-Harszi meghalt.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK