Ezeréves kolostor égett le Görögországban

Több mint tizenkét órás küzdelem után csütörtök délutánra eloltották a tüzet a görögországi autonóm Áthosz-hegyi ortodox keresztény kolostorköztársaság egyik monostorában. A tűzvész következtében felbecsülhetetlen értékű, XVII. században keletkezett falfestmények semmisültek meg.

A tűzoltók szóvivője szerint egy kályha parazsa okozta a tüzet csütörtökön hajnalban az északkelet-görögországi Khilandariu rendházban. Az épület fából készült, ezért a lángok igen gyorsan terjedtek, de szerencsére nem okoztak személyi sérülést. Amíg a tűzoltók megérkeztek az 50 kilométer távolságban lévő központjukból, a szerzetesek küzdöttek a lángokkal.

A rendház, amely mintegy harminc szerb szerzetes otthona, a több mint ezeréves múltra visszatekintő kolostorköztársaság mintegy húsz monostorának egyike. A kolostorban lévő XIV. századi ikonokban és egyéb vallási relikviákban nem tett kárt a tűz, mert a szerzetesek idejében eltávolították azokat a veszélyeztetett helyiségekből. A XVII. századi  felbecsülhetetlen értékű falfestményeket és freskókat azonban nem sikerült megmenteni, ezek a műalkotások a lángok martalékává váltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK