Az amerikaiak készek átvenni a Haitiban mostanáig felvonultatott, az ENSZ égisze alatt néhány hónap múlva létrehozandó nemzetközi erő "előretolt elemeit" jelentő erők parancsnokságát - közölte pénteken Henri Clément-Bollet tábornok, a francia csapatok vezetője. A karib-tengeri szigetországban jelen levő amerikai, francia, kanadai és chilei csapatok eddig kizárólag nemzeti parancsnokságuknak voltak alárendelve.

David Pratt kanadai nemzetvédelmi miniszter pénteken  Halifaxban bejelentette, hogy Kanada további mintegy 450 katonát küld Haitiba három hónapos időtartamra. Ottawa a válság kitörése óta körülbelül száz katonát állomásoztat Haitiban, akik elsősorban a kanadai nagykövetség és a repülőtér körzetében teljesítenek szolgálatot.

Az amerikai katonák pénteken kiterjesztették jelenlétüket a fővároson kívülre, felvonultak a lázadók tűzfészkének számító két városban és várhatóan több más helyszínen is bevetik őket. A Miamiban állomásozó Déli Parancsnokság különleges erői az észak-haiti Cap-Haitienben és a nyugat-haiti Gonaives-ben nyújtottak segítséget a haiti rendőrségnek - közölte Richard Crusan amerikai katonai szóvivő.

A két városban felvonultatott csapatok kiegészítik a fővárosban, Port-au-Prince-ben szolgálatot teljesítő, 1100 tengerészgyalogosból álló amerikai kontingenst. Cap-haitieni szemtanúk szerint a rendőrség amerikai segítséggel lefegyverezte a várost február 22-én elfoglaló lázadókat.