Amerikai pénzjutalmat kapott egy Fülöp-szigeteki informátor

Az amerikai kormány jelentős összegű pénzjutalmat adott pénteken egy Fülöp-szigeteki informátornak, mert tippje alapján sikerült elfogni az Abu Szajjaf muzulmán szélsőséges szervezet egy vezetőjét.

A Fülöp-szigeteken állomásozó amerikai csapatok egy parancsnoka adta át az 550 ezer pesót (közel tízezer dollárnak megfelelő összeget) egy ünnepségen, amelyet az ország déli részén fekvő Zamboanga város katonai parancsnokságán rendeztek. Az ünnepségen megjelent Fülöp-szigeteki illetékesek hangsúlyozták, hogy az informátor - az Abu Szajjaf volt tagja - döntően hozzájárult tippjével Ghalib Andang (ragadványnevén Robot parancsnok) decemberi elfogásához.

Korábban már a manilai kormány is megjutalmazta az informátort, méghozzá a mostaninál csaknem tízszer nagyobb összeggel. Nevét nem hozták nyilvánosságra, sőt annyira titkolják kilétét, hogy a jutalmazott álarcban jelent meg a tiszteletére rendezett pénteki ünnepségen.

Washington a terrorszervezetek közé sorolja a Fülöp-szigetek déli szigetein, kivált Jolo szigetén tevékeny Abu Szajjaf szervezetet, amely főleg emberrablásaival, és néhány túszának lefejezésével hallatott eddig magáról. Meghirdetett célja muzulmán állam létrehozása a túlnyomórészt katolikus-keresztény ország déli szigetein, amelyeken viszont a muzulmánok vannak többségben.

Andang számláját több emberrablásban való részvétel is terheli, például 21 ember, köztük tíz nyugati turista elrablása 2000-ben a malajziai Sipadan sziget egyik tengeri fürdőhelyéről. Tetteiért a Fülöp-szigeteki törvények értelmében halálra ítélhetik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK