Bróm ömlött Antwerpen csatornahálózatába

Bróm ömlött ki egy felborult tartálykocsiból Belgium egyik legnagyobb városában, Antwerpenben. A mérgező anyag egy része bekerült a csatornahálózatba.

Bróm ömlött ki egy felborult tartálykocsiból Antwerpenben. A baleset helyszínének - a város kikötőjének - közelében lévő lakóépületekből, üzemekből kitelepítették az embereket (összesen 400 ember töltötte az éjszakát egy kulturális központban), a többi környékbelit pedig a hatóságok felszólították, hogy zárják be ablakaikat, ajtóikat. A kiömlött anyag miatt 120 ember panaszkodott látási, légzési problémákra, közülük kéttucatnyit kórházba kellett vinni. A bróm egy erős, szúrós szagú folyadék, ami irritálhatja a szemet, a légutakat.

A mérgező anyag egy része bekerült a csatornahálózatba. A tűzoltók nátriumhidroxidot öntenek a csatornahálózatba, hogy megkössék a kiömlött vegyületet, a baleset helyszínén pedig habbal próbálják felszámolni a szennyezést.

A hatóságok életbe léptették a katasztrófaelhárítási terveket, és a tartálykocsi körül előbb ötszáz méteres, majd ennél is nagyobb sugarú körben betiltották a forgalmat. Ez az A12-es autópályát is érintette, és a beszámolók szerint este hatalmas dugókat okozott a belga nagyvárosban.