Irak továbbra is otthon szándékozik bíróság elé állítani Szaddám Husszeint, a volt elnök jelenlegi hadifogolystátusa ellenére - közölte egy vasárnap megjelent lapinterjújában Hosjar Zebari iraki külügyminiszter.

Decemberi elfogása után az Egyesült Államok hadifogolynak nyilvánította Szaddám Husszein egykori diktátort. Eszerint az exelnök a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény hatálya alá tartozik, és Iraknak nincs joga bíráskodni fölötte. (Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter mindamellett lehetségesnek mondta, hogy Washington változtat a volt diktátor hadifogolystátusán, amely ellenérzéseket keltett Irakban.)

"A szuverén iraki kormány megalakulása után kérni fogjuk a koalíciós erőket, hogy változtassák meg e minősítést, és adják át (Huszeint) az iraki kormánynak a per lefolytatása érdekében" - mondta az iraki külügyminiszter az as-Sark al-Auszat című pánarab lapnak adott interjúban.

A bagdadi ideiglenes kormányzótanács éppen most készül létrehozni egy háborús bűncselekményekkel foglalkozó törvényszéket Szaddám és társai perének tárgyalására, amelyen a vádpontok között a népirtás és az emberiesség elleni bűnök is szerepelhetnek. Az amerikai igazságügy-minisztérium a hét végén magas szintű küldöttséget menesztett Irakba, hogy az háborús bűncselekményekről szóló bizonyítékokat gyűjtsön Szaddám Huszein és kormányának tagjai ellen. Ez iraki tisztviselők szerint két évet is igénybe vehet.