Az osztrák kancellár pártja súlyos vereséget szenvedett a tartományi választáson. Az eredmény gyengítheti a mérsékelt jobboldal és a populista jobboldal kormánykoalícióját is. A sokak által vitatott, szélsőjobboldalinak tartott Jörg Haider sikerrel szerepelt, és várhatóan meg tudja őrizni tartományfőnöki posztját.

Wolfgang Schüssel osztrák kancellár konzervatív Osztrák Néppártjának (ÖVP) a Karintia és Salzburg tartományokban súlyos vereséget hozott vasárnap tartott választás. A jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó, vitatott politikus, Jörg Haider ugyanakkor az összes közvélemény-kutatásra rácáfolva meg tudta őrizni pozícióját Karintiában, és jó esélye van arra, hogy további öt évre tartományi főnök (miniszterelnök) maradjon.

Az előzetes becslések szerint az FPÖ 0,4 százalékkal még növelni is tudta szavazati arányát, és a voksok 42,4 százalékával, a 36 parlamenti mandátumból megszerzett 16-tal, a karintiai törvényhozás egyértelműen legerősebb ereje marad. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 5,6 százalékponttal gyarapította szavazóinak arányát, de a voksok 38,4 százaléka nem volt elegendő választási célja eléréséhez, hogy leváltsa Haider pártját mint Karintia első számú politikai erejét.

Első ízben sikerült bejutniuk a helyi parlamentbe a Zöldeknek is, akik két mandátumot szereztek. Az Osztrák Néppárt 9,1 százalékponttal gyengült, elveszítette nyolc mandátumának a felét, és a szavazatok 11,6 százalékával a legrosszabb eredményt mutatta fel, amelyet az osztrák konzervatívok valaha is elértek tartományi választásokon.

Salzburgban a néppárt 2,1 százalékponttal gyengült, és a szavazatok 36,6 százalékával, illetve a 36 mandátum egyharmadával a tartomány történetében első ízben kénytelen átengedni a parlamenti többséget a szociáldemokratáknak, akik 13,5 százalékponttal gyarapodva a voksok 45,4 százalékát (17 mandátumot, 5 új parlamenti helyet) szerezték meg. A szabadságpártiak Salzburg tartományban elveszítették szavazóik több mint felét (19,6 százalék helyett 8,9 százalék), míg a zöldek tovább erősödtek, 2,6 ponttal 8 százalékra.

A tartományi választásokon elszenvedett súlyos vereség politikailag meggyengíti Schüssel szövetségi kancellár jobboldali-jobboldali-populista bécsi kormánykoalícióját.