Tartományi választások kezdődtek vasárnap Salzburgban és Karintiában, amelyeken a figyelem szinte kizárólag Jörg Haiderre összpontosul: vajon a szabadságpárti politikus ismét elnyeri-e a tartományi miniszterelnöki tisztséget. A közvélemény-kutatások alapján kiélezett küzdelemre lehet számítani.

Az osztrák tömegtájékoztatás szerint szoros verseny várható Karintiában, ahol több mint 400 ezer választó kezében a döntés arról, hogy mi lesz a populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori vezetőjének a sorsa. Az 5 évvel ezelőtti választásokon Jörg Haiderék több mint 42 százalékos eredménnyel az élen végeztek, míg a legnagyobb riválisuknak számító szociáldemokraták közel 33 százalékos támogatottsággal a második helyre szorultak. Haider lett a tartományi elöljáró (miniszterelnök), aki így visszavonult az országos politizálás szintjéről, s az utóbbi időben többször is úgy nyilatkozott: újabb 5 évre szeretné betölteni ezt a tisztséget. 

Egyes sajtóelemzések szerint Haider pártjának esetleges karintiai veresége arra kényszerítené a politikust, hogy visszatérjen az országos politizálás szintjére, ismét pártja élére álljon, és részt vegyen a bécsi törvényhozás munkájában, mert egyébként eltűnne a politikai süllyesztőben. A politikus a tartományi politizálás szintjén is rendre "észrevétette" magát:  például amikor az iraki háború előtt Bagdadba sietett, ahol az osztrák nép üdvözletét adta át Szaddám Huszein elnöknek (vagy egyik alteregójának), vagy amikor párhuzamot vont a bukott diktátor és George Bush amerikai elnök között.

A közvélemény-kutatások alapján kiélezett küzdelemre lehet számítani Karintiában, ahol a legutolsó felmérések az ellenzéki szociáldemokraták néhány százalékos előnyét mutatják. A karintiai választások első részeredményeit vasárnap este hozzák nyilvánosságra.