Leányiskolákat gyújtanak fel Afganisztánban a fanatikusok. A tálib rezsim alatt ugyanis a lányok számára tilos volt iskolába járni, és nők nem mehettek dolgozni.

A közelmúltban két lányiskolát is felgyújtottak Afganisztánban - közölte vasárnap Manoel Almeida e Silva, az ENSZ szóvivője. Kabulban tartott sajtóértekezletén Almeida e Silva beszámolt arról, hogy február 19-én az ország északkeleti részén lévő Badahsán tartományban gyújtottak fel egy leányiskolát, amelynek egyik sátra teljesen elhamvadt. Március 2-án az Afganisztán nyugati részén lévő Faráh tartományban egy középiskola jutott hasonló sorsra. Személyi sérülés egyik tűzesetnél sem történt.

Jean Arnault, aki Kofi Annan ENSZ-főtitkár afganisztáni különmegbízottja, megbélyegezte az iskolák elleni támadásokat. Hangoztatta, hogy ezek a cselekmények akadályozzák az ország helyreállítását és fejlődését. Az afgánok többsége taníttatni akarja gyermekeiket, lányaikat - mondta, emlékeztetve arra, hogy az ilyen esetek nem túl gyakoriak. 

Az elmúlt két évben Afganisztán csaknem hétezer iskolájából mintegy harmincban történt gyújtogatás. A korábbi ilyen bűncselekményeket a megbuktatott tálib rendszer terroristáinak számlájára írták. Tavaly ősszel például tálib lázadók Balh tartományban lobbantottak lángra két leányiskolát. A helyszínen talált röplapokon felszólították a lakosságot, hogy ne küldjék gyermekeiket iskolába. A tálib rezsim alatt ugyanis a lányok számára tilos volt az iskolába járás, és nők nem mehettek dolgozni.