Egy készülő törvényjavaslat szerint a fizikai fegyelmezés minden formáját büntetnék a jövőben Nagy-Britanniában - írja a Guardian. A brit gyermekvédelmi törvények jelenleg engedélyezik az "indokolt fenyítést". Sok agresszív szülőt épp ez ment meg attól, hogy elítéljék a bíróságon gyermekbántalmazásért. Szakértők szerint a bántalmazás nem elég szigorú büntetése legkevesebb egy brit gyerek életébe kerül minden hónapban. A brit kormány ugyanakkor figyelmeztet: minden kis pofonért egy szülőt sem ítélnek majd el.

Egy készülő törvénytervezet szerint a gyerekek fizikai fegyelmezésének minden formáját betiltanák Nagy-Britanniában - írja a Guardian. A brit gyermekvédelmi törvények - melyek jelentős része még Viktória királynő idején, azaz a 19. században második felében született - engedélyezik az "indokolt fenyítést". A készülő reform a fizikai nevelőmódszerek minden formáját tiltja majd.

Nem támogatjuk, hogy minden pofozkodást betiltsanak, de tisztában vagyunk vele, hogy a gyermekvédelmi törvényt meg kell újítani - mondta a lapnak a brit oktatási minisztérium egyik illetékese. A problémát jól jelzi a Guardian szerint, hogy gyermekbántalmazási perekben a bíróságok gyakran az "indokolt fenyítés" lehetőségére hivatkozva mentenek fel szülőket olyan esetekben, amikor gyermekvédő szervezetek szerint egyértelműen gyermekbántalmazás történt.

A törvény előkészítésénél arra törekszünk majd, hogy pontos határt húzzunk pofon és pofon, azaz a gyerekek bántalmazásának különböző formái között - mondta a lapnak a minisztériumi illetékes. Az elképzelések szerint az új jogszabály a gyerekek mindenfajta bántalmazását büntetné, kivéve, ha önvédelem áll a háttérben. A brit kormány ugyanakkor figyelmeztet: megtalálják a módját, hogy az új törvényt ne lehessen majd a szülők ellen használni. Nem fognak megbüntetni egyetlen szülőt sem, aki ad egy pofont a gyerekének egy feszült helyzetben - írja a Guardian.

David Hinchcliffe, a brit parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint havonta legalább egy gyerek halálát okozza, hogy a hatóságok úgy tesznek, mintha nem létező probléma lenne a gyermekbántalmazás. "Én igazán amiatt aggódom, hogy azok a szülők, akik a Tescoban elnáspángolják a gyereküket, vajon mit csinálhatnak, mikor hazaérnek" - fogalmazott Hinchliffe.