Rakéták csapódtak be az iraki főváros központjába, a koalíciós erők főhadiszállásának közelébe. Az ellenállók által végrehajtott támadásnak nem voltak áldozatai. Közben Irak amerikai kormányzója bejelentette, hogy hétfőn várhatóan aláírják az ideiglenes alkotmányt.

Ellenállók tíz rakétát lőttek ki vasárnap az Irakot megszálló koalíciós erők bagdadi főhadiszállására - közölték rendőrségi forrásból. A támadásnak nem voltak áldozatai. A rakétákat egy parkoló autóból indították, s a támadás után a lázadók elmenekültek. A rendőrség robbanószereket és két rakétát talált a járműben.

Az este végrehajtott támadás az Irakot megszállva tartó koalíciós erők főhadiszállásának helyt adó úgynevezett zöld zóna épületei ellen irányult, s az elkerített, megerősített terület északi peremét érte. A rakéták becsapódását követően felbőgtek a Tigris folyó nyugati partján fekvő főhadiszállás szirénái, füstoszlop emelkedett a magasba, és egy darabig lángokat lehetett látni

Egy szemtanú beszámolója szerint a korábban a külügyminisztériumnak helyt adó épület, amely a háborúban már korábban súlyos károkat szenvedett, lángokban áll. Az iraki rendőrség közölte, hogy az épületnél autóba rejtett pokolgép is robbant, ám ez sem sebesített meg senkit.

Hétfőn aláírják az alkotmányt

Közben Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója közölte: reményei szerint már hétfőn aláírhatják az ideiglenes iraki alkotmányt. Az aláírást várhatóan éppen a vasárnap este megtámadott koalíciós főhadiszállásáon tartják. Bremer a Fox amerikai televíziónak vasárnap nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az aláírási ünnepség remélhetően hétfőn megtörténik, de nyilatkozata időpontjában még nem volt információja arról, hogy létrejött-e az egyezség a síita felekezet képviselőivel.

A síiták kifogásolják, hogy az átmeneti alaptörvény gyakorlatilag vétójogot adna a kurdoknak alapvető kérdésekben a végleges alkotmány kidolgozásánál. Az okmányt eredetileg pénteken írták volna alá, de az ünnepséget az utolsó pillanatban el kellett halasztani a testület síita tagjainak kifogásai miatt. (Síita politikusok vasárnap este azt mondták, hogy változtatás nélkül aláírják hétfőn az ideiglenes alkotmányt. Mint közölték, asz-Szisztáni ajatolláhnak, a síiták befolyásos vezetőjének voltak fenntartásai, de ez nem akadály).

Bremer kedvezőnek ítélte meg a demokráciában járatlan irakiak vitáját az alaptörvényről, és arra emlékeztetett, hogy jó 200 évvel korábban az amerikai alkotmány kidolgozása is kemény politikai csatákban érlelődött ki. Az Ideiglenes Koalíciós Hatóság vezetője azt mondta, hogy az amerikai kormány nem enged a szuverenitás átruházásának június 30-i határidejéből, és bizakodóan szólt arról, hogy addigra megalakul az ideiglenes kormány, amelynek átadhatják a hatalmat.