Egyebek mellett túlzott erőszakkal és önkényeskedésekkel vádolja az Afganisztánban szolgáló amerikai katonákat a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet. A jogvédők szerint az amerikaiak sokakat törvénytelenül vesznek őrizetbe, és kínozzák őket a kihallgatásokon. A hadsereg szerint azonban a jogvédők nem tanúsítanak megértést a háború törvényei iránt.

Fotó: EPA

Önkényeskedésekkel, túlzott erőszakkal és az őrizetesekkel való rossz bánásmóddal vádolja az Afganisztánban szolgáló amerikai katonákat a Human Rights Watch (HRW) amerikai emberi jogvédő szervezet. Afganisztánban 9000 amerikai katona állomásozik, akik elsősorban al-kaidás és tálib fegyveresekkel folytatnak harcokat.

A HRW jelentése szerint sok amerikai katona megsérti a nemzetközi előírásokat, és az emberek őrizetbe vételének és fogva tartásának körülményei "szinte teljesen törvénytelenek". A jelentés szerint legalább ezer afgán és más nemzetiségű személyt vettek őrizetbe 2002 óta. Az őrizetbe vételek túlságosan erőszakosak és elhamarkodottak, és gyakran ártatlan civilek sérülnek meg és vesztik el életüket az intézkedések során. Az elfogott emberek többnyire rossz bánásmóddal találkoznak a börtönökben, így például a bagrami légibázison. Gyakran kifosztják őket, miközben alszanak, szélsőséges hőmérsékletnek teszik ki vagy verik őket fogva tartóik - áll a dokumentumban.

Halál és kínzás

A jogvédők szerint eddig két ember vesztette életét amerikai őrizetben, és mindkét esetben emberölés történt. A szervezet úgy véli, hogy ezekre az esetekre eddig még nem adott megfelelő magyarázatot a Pentagon. A jelentés készítői attól tartanak, hogy a gyilkosságokat soha nem fogják megfelelően kivizsgálni és elkövetőiket felelősségre vonni.

A Human Rights Watch szerint az amerikai katonák több olyan módszert is alkalmaznak a kihallgatások során, amelyeket az Egyesült Államok más országok esetében kínzásnak minősít. A jelentés írói szerint ez a gyakorlat, hogy "az Egyesült Államok kettős mércét alkalmaz", aláássa a terrorizmus elleni háború támogatottságát.

"Ez hadműveleti terület"

Az amerikai hadsereg afganisztáni szóvivője szerint olvasták és komolyan veszik a jogvédők jelentését, ám úgy érzik, hogy készítőiből "hiányzik a megértés a háború törvényei és az afganisztáni körülmények iránt". Bryan Hilferti alezredes közölte: "Azt mondják, hogy alkalmazzunk rendőrségi eljárásokat a letartóztatásokkor, de hát ez hadműveleti terület."

A jelentés kényelmetlenségeket okozhat Hamid Karzai ideiglenes afgán elnök kormányának, amely ugyan aggodalmát fejezte ki az abban foglaltak miatt, ám nyilvánosan nem kritizálta az amerikai hadsereget - írja a BBC News. A HRW szerint viszont Karzai elnök igyekszik nyomást gyakorolni az amerikaiakra, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat.