Ünnepélyesen, amerikai katonai védelem alatt beiktatták államfői hivatalába Boniface Alexandre-t, a legfelsőbb bíróság volt elnökét hétfőn Haitin. Az Közép-afrikai Köztársaságba távozott Aristide elnök ellenállásra szólította fel híveit.

Az átmeneti elnök hivatalos beiktatását az erős külföldi katonai védelem alatt álló Nemzeti Palotában, az elnökök székhelyén tartották a nemzetgyűlés elnöke, az alkotmányos testületek képviselői, az új országos rendőrkapitány és az ellenzék küldöttei jelenlétében. A hivatalban lévő kormányfő biztonsági okok miatt nem vett részt az ünnepségen.

A legfelsőbb bíróság volt elnöke már február 29-én, néhány órával Jean-Bertrand Aristide előző államfő lemondása és száműzetésbe vonulása után az alkotmánnyal összhangban átvette az elnöki teendőket és zárt ajtók mögött letette a hivatali esküt. Névtelenségbe burkolózó amerikai tisztségviselők szerint a mostani ünnepség, amely hivatalossá tette beiktatását, a haiti nép számára volt fontos. Alexandre-nak az alkotmánynak megfelelően 45-90 napon belül meg kell szerveznie az elnökválasztást, a nemzetközi rendezési terv alapján pedig néhány napon belül ki kell neveznie az új kormányfőt, akinek személyére a múlt héten megalakult bölcsek tanácsa tesz javaslatot.

Az átmeneti elnök beszédében választások kiírását ígérte és megbékélésre szólította fel az ország lakosságát egy nappal azután, hogy fegyveresek belelőttek az Aristide távozását ünneplő többezres tömegbe Port-au-Prince-ben és hat embert megöltek.

A Közép-afrikai Köztársaságba menekült Aristide a beiktatási ünnepséggel egy időben Haiti "megválasztott elnökeként" csendes ellenállásra és az alkotmányos rend helyreállítására szólította fel a népet.