Háborús bűnösök pere kezdődött Szerbiában

A vukovári népirtással vádolt egykori katonákat állítottak bíróság elé Szerbiában. A hat férfit azzal vádolják, hogy több mint kétszáz horvát civilt végeztek ki, miután a Jugoszláv Néphadsereg 1991-ben elfoglalta a várost. A per az első eset, hogy szerb háborús bűnösöket Szerbiában vonjanak felelősségre. Szakértők szerint Kostunica elnök a perrel azt szeretné bebizonyítani, hogy Szerbiában nincs szükség a hágai Nemzetközi Törvényszék munkájára.

Háborús bűnösök pere kezdődött kedden Belgrádban. A hat szerb férfit azzal vádolják, hogy a horvátországi háborúban, Vukovár 1991-es elfoglalása után több mint kétszázötven horvát civilt öltek meg.

A vádlottak száma eredetileg nyolc volt. Egyikük, Mirko Vojnovic a hágai nemzetközi bíróság börtönében felakasztotta magát. A kedden megkezdődött perrel egy időben ugyanis a hágai nemzetközi bíróságon is vizsgálat folyik három, a vukovári mészárlással gyanúsított volt jugoszláv főtiszt ellen.

A szerb ügyészség még decemberben kezdte meg a vizsgálatot a vukovári gyilkosságok ügyében. Az egyik vádlott vádalkut kötött az ügyészséggel, így az általa szolgáltatott információkért cserébe felmentették a vádak alól.

A tárgyalás első napján mind a hat bűnös ártatlannak vallotta magát. Mirojub Vujovic, a vádlottak egyike elmondta, hogy valóban részt vett "Vukovár felszabadításában", de a mészárlás napján sebesülten feküdt, és nem vett részt a gyilkosságokban - írta a BBC News.

Vukovárt három hónapos ostrom után foglalták el a Jugoszláv Néphadsereg szerb szabadcsapatokkal kiegészített alakulatai, 1991. november huszadikán. A szerb fegyveresek összegyűjtötték a város kórházába menekült, több mint négyszáz horvát civilt, és közülük kétszázhatvanat a város melletti Ovcara sertéstelepen kivégeztek.

Horvátország 1998-ban kapta vissza az addig ENSZ-ellenőrzés alatt álló Kelet-Szlavóniát, ez után indult meg a nyomozás Vukovár térségében. A tömegsírok átvizsgálása után 192 áldozatot sikerült azonosítani, sok embert azonban még jelenleg is az eltűntek között tartanak nyilván. A per hat vádlottjáról a szerb ügyészség azt állítja, hogy részt vettek a gyilkosságokban.

A pert nagy nemzetközi fegyelem kíséri, ez az első alkalom ugyanis, hogy Szerbiában vonnak felelősségre szerb háborús bűnösöket. A mérsékelten nacionalista Vojislav Kostunica miniszterelnök ellenzi, hogy a jugoszláv háborús bűnösöket a hágai Nemzetközi Bíróság ítélje el.

Kostunicának jó oka van arra, hogy Hágát támadja, ugyanis kisebbségi kormányát a volt jugoszláv elnök, a hágai bíróság börtönében ülő Milosevic Szerb Szocialista Pártja támogatja. Egyezményük értelmében ez a támogatás megszűnik, ha Szerbia újabb háborús bűnöst ad ki Hágának - írta a Reuters hírügynökség.

A szerb kormány a perrel be szeretné bizonyítani, hogy Szerbia egyedül is ki tudja vizsgálni a háborús bűntetteket, és felelősségre vonja a bűnösöket. Emberi jogi szervezetek azonban a vukovári perrel kapcsolatban figyelmeztettek arra, hogy a szerb kormány esetleg a valódi felelősökről próbálja elterelni a figyelmet a gyilkosságok végrehajtóinak reflektorfénybe állításával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK