Újabb haladék Teherán atomtitkai teljes feltárására

Irán újabb haladékot kapott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ) arra, hogy nyilvánosságra hozza atomprogramjának minden részletét, így egyelőre nem fenyegetik nemzetközi büntetőintézkedések - így értékelhetőek azok az értesülések, amelyeket az osztrák tömegtájékoztatás tett közzé kedden a nemzetközi szervezet bécsi üléséről származó értesülésekre hivatkozva.

Az osztrák hírszolgálati iroda szerint az Egyesült Államok és a vezető európai országok - közöttük Németország, Franciaország és Nagy-Britannia - egyetértettek annak a határozatnak a szövegében, amelyet a NAÜ igazgatótanácsának kell majd jóváhagynia. Ezek szerint a NAÜ mély nyugtalanságának ad hangot amiatt, hogy Teherán a megadott határidőig nem adott "korrekt, átfogó és végleges képet" atomprogramja múltbeli és jelenlegi alakulásáról. A NAÜ atomprogramja minden részletének a nyilvánosságra hozására szólítja fel Teheránt, és június elejére napolta el a vitát arról, hogy büntetőintézkedéseket kérjen-e Iránnal szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsától. Nem hivatalos értesülések szerint az sem kizárt, hogy az iráni kérdés miatt a nemzetközi ügynökség péntekig meghosszabbítja ülését, amely eredetileg szerdáig tartott volna.

Az Egyesült Államok az azonnali büntetés mellett kardoskodott Bécsben, arra hivatkozva, hogy Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója a testület elé terjesztett februári jelentésében megállapította: Irán nem tájékoztatta a nemzetközi szervezetet atomprogramjának egyes építési terveiről, bizonyos hasadóanyagokról, valamint azoknak a gázcentrifugáknak az egyes elemeiről, amelyeket urándúsításra használnak. A NAÜ ellenőrei Iránban pedig dúsított urán és polónium-210-es hasadóanyag nyomaira bukkantak, amelyekről a teheráni kormány ugyancsak nem tájékoztatta a NAÜ-t.

Teherán félreértésekre hivatkozott, és Kamal Harazi iráni külügyminiszter kedden úgy nyilatkozott: helytelen lenne, ha Iránt Líbiával azonosan ítélné meg a NAÜ, mivel Tripoli nem tagadta, hogy atomfegyverhez akart hozzájutni, országa atomprogramja viszont békés célokat szolgál.

A NAÜ tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy 2003 október végéig szab határidőt Iránnak atomprogramja nyilvánosságra hozatalára. Teherán vállalta ezt, valamint azt is, hogy aláírja az atomfegyverek terjedésének megakadályozására hivatott atomsorompó-szerződésnek a kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi nemzetközi ellenőrök váratlan ellenőrzéseit is mindenféle atomipari létesítményben.