Az iraki hadsereg kiképzésének előrehaladtával párhuzamosan Lengyelország idén megkezdi Irakban állomásozó erői létszámának a csökkentését - közölte szerdán Hillában Janusz Zemke védelmi miniszterhelyettes.

Janusz Zemke elmondta: a csapatok csökkentését több szakaszban hajtják végre, mihelyt a helyzet stabilizálódik és az iraki erők megerősödnek. A lengyel kontingens jelenleg az új iraki hadsereg 4500 katonájának és 1600 rendőrnek a kiképzését végzi. A program két hónapja indult és a tervek szerint augusztus végéig tart.

Lengyelország 40 millió dolláros humanitárius segélyt is felajánlott Irak számára iskolák és kórházak újjáépítéséhez az általa ellenőrzött övezetben.

A lengyel miniszterhelyettes, aki vasárnap óta tartózkodik körúton a lengyel parancsokság alatt álló nemzetközi erő ellenőrizte dél- és közép-iraki térségben, felavatott egy gyermekkórházat és egy internettel felszerelt iskolát.

A hillai lengyel támaszpont az utóbbi hónapokban több alkalommal volt véres támadások színhelye, Janusz Zemke szerint mindazonáltal "a veszteségek eddig nem voltak jelentősek, csak két lengyel katona halt meg és néhányan megsebesültek".